Babbeltrucs thuis..

kent u ze al?

Een voorbeeld: “Wij doen onderzoek naar het coronavirus. Mogen wij even bij u binnenkomen?”

1
2
4
5
6
7
8
9
1 2 4 5 6 7 8 9

Babbeltruc op straat

10
11
12
13
10 11 12 13

Babbeltruc aan de telefoon

15
16
17
15 16 17

Bron: KBO

Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld.

Laat nooit onbekenden uw huis binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld.

Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen

Een 94-jarige Rotterdammer heeft net op tijd door dat hij door een man en een vrouw in de maling is genomen. De verdachten geven zich uit voor medewerkers van Thuiszorg.

De meeste mensen hebben goede bedoelingen, maar het is verstandig om voorzichtig te zijn.

1: Niet opendoen zonder eerst te kijken wie er voor de deur staat

Kijk door het raam, deurspion en gebruik indien aanwezig de intercom. Doe een kierstandhouder op de deur voordat u de deur open doet. Met een kierstandhouder zorgt u ervoor dat niemand de deur kan openen en u naar binnen kan duwen.

 • Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
 • Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.
 • Laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
 • Babbeltrucs en overvallen vinden niet alleen ‘s avonds plaats. Blijf ook overdag alert op mensen met verkeerde bedoelingen.

2: Geld voor het grijpen

Laat een collectant buiten wachten en doe de deur even dicht terwijl u geld gaat halen. Dat is niet onbeleefd. Wel veilig. Of leg wat kleingeld in de hal klaar zodat u niet hoeft weg te lopen bij de voordeur.

 • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
 • Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
 • Betaal geen (porto)kosten voor niet door uzelf bestelde pakjes. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.Er is vaak sprake van buitverwachting. De overvaller verwacht dat er geld, sieraden of autosleutels in uw woning zijn. Het is daarom belangrijk om over dit soort bezittingen met zo weinig mogelijk mensen te praten.
 • Voorkom dat u grote geldbedragen thuis bewaart.

3: Let op onaangekondigd bezoek

Onthoud dat medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij, en zelfs de thuiszorg nooit onaangekondigd bij u aan de deur komen. Zij maken altijd vooraf een afspraak! Aan onverwacht bezoek kunt u vragen om op een ander tijdstip terug te komen. Zorg dat er dan meerdere mensen in uw woning aanwezig zijn, als u zich daar prettiger bij voelt.

4: Wees bedacht op smoezen

Oplichters willen uw vertrouwen winnen en zien er vaak betrouwbaar uit. Maar vertrouw niet iedereen. Ook als onbekenden ‘in nood’ aan de deur komen en vragen of ze mogen bellen: laat ze niet binnen, maar bel zelf 112.

Dieven komen in alle vormen en maten voor en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen kunt u niet per definitie vertrouwen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.

 • Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld?
 • Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht.
 • Neem nooit uw portemonnee mee naar de deur. Het is ook handig om een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer te leggen (in de meterkast bijvoorbeeld).Komen onbekenden aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112.
 • Laat vreemden geen gebruikmaken van uw toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.
 • Wissel geen geld aan de deur.
 • Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
 • Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.

5: Alleen opendoen voor eigen bezoek

Woont u in een gebouw met een centrale toegang? Doe dan alleen open voor uw eigen bezoek. Zeg tegen mensen die aandringen dat dat de huisregels zijn.

Kijk goed naar het uiterlijk van onbekende bezoeker(s), noteer dit voor de zekerheid. Probeer ook bij vertrek van onbekenden het kenteken van een eventueel voertuig te zien en te noteren.Twijfelt u achteraf over de oprechtheid van een bezoeker, of mist u goederen, bel dan 112 (als de dader nog in de buurt is), 0900-8844 en doe aangifte. Laat spullen staan die door de oplichters zijn aangeraakt (bijvoorbeeld een peuk of het glas waaruit degene gedronken heeft).Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders zijn nog in de buurt, bel dan direct de politie via alarmnummer 112.

kierstandhouder
Kierstandhouder

Een gecertificeerde kierstandhouder is een goed beveiligingsproduct om oplichters en overvallers buiten de deur te houden. Met een kierstandhouder zet u de deur op een kleine kier zodat u toch kunt praten met de onbekende die voor de deur staat. ebruik de kierstandhouder niet als extra slot, anders kunnen hulpdiensten niet binnenkomen in geval van nood. Voor beveiliging van de voordeur zijn SKG-gecertifceerde sloten een betere optie. Vraag een PKVW-expert om advies.

Slachtoffer van een overval? Denk RAAK!
Door het RAAK-principe toe te passen, is dekans het grootst dat de overvaller uw woning snel verlaat. Met RAAK zorgt u voor uw eigen
veiligheid. Als u zich zou verzetten, kan dat leiden tot meer geweld van de overvaller. Dus daarom RAAK:

Voorbeelden babbeltrucs

Een 91-jarige vrouw is maandagmiddag bestolen door een sluwe dief in Castricum. De dader stuurde de vrouw naar buiten met een smoes, drong haar woning binnen en ging er met sieraden vandoor. Meer weten….

Babbeltrucs video’s

Deze 360 video is gemaakt in Samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en Unie KBO. De video is bedoeld om de leden van de Unie KBO alert te maken tijdens bijvoorbeeld het doen van boodschappen. Aan bod komen shouldering en de babbeltruc, manieren die veel door criminelen worden gebruikt om ouderen te ontdoen van hun portemonnee. Kijk in 360 graden deze video en beleef de situatie alsof u zelf in de winkel staat.

Link naar meer voorbeelden van babbeltrucs

Belangrijke telefoonnummers.

Bel bij verdachte situaties direct de politie via alarmnummer 112. Bijvoorbeeld bij glasgerinkel of gestommel in uw huis of bij de buren.
Noteer signalementen van de personen en eventuele kentekens van auto’s. De politie kan uw hulp goed gebruiken. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om criminelen te pakken.
Landelijk servicenummer van de politie: 0900 – 8844
Doe altijd aangifte bij de politie van een misdrijf, zoals een inbraak of overval, of een poging daartoe. Bel 0900 – 8844 voor het maken van een afspraak op het politiebureau of om direct telefonisch aangifte te doen. De
politie vertelt u waar u hulp kunt krijgen, zoals Slachtofferhulp of het Schadefonds.
Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000
Ernstige misdrijven kunt u anoniem melden.

Bejaarde vrouw jaagt babbeltruc-oplichters weg met geschreeuw. Meer weten….

Geweld?

 • In sommige gevallen verloopt een babbeltruc in combinatie met bedreiging en/of geweld. Zo kan een babbeltruc uitlopen op een woningoverval. Mocht u slachtoffer worden van een woningoverval, dan is het verstandig om de overvaller niet tegen te werken. Het gaat immers om uw veiligheid. Het is beter om het signalement van de dader(s) in u op te nemen en wanneer de gelegenheid daar is dit direct op te schrijven. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen. De politie adviseert ook voor woningovervallen het RAAK-principe: Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van geld of goed en Kijken. Bel zodra het kan 112. Hebt u professionele hulp nodig? Neem dan contact op met Slachtofferhulp.

Kijk voor meer tips op www.politie.nl

Houd uw wijk veilig. Deel buurtpreventie Zaanstad met uw buurtgenoten !
 •  
 •  
 •