wat te doen bij woninginbraak

Wordt er ingebroken?

Of betrap je een inbreker op heterdaad?

De politie komt dan zo snel mogelijk naar je toe!

Doe direct aangifte

Is er bij je ingebroken en zijn de inbrekers er al vandoor? Doe dan direct aangifte. Je kunt dan de volgende dingen doen:

Verplaats geen spullen in huis

Verplaats geen spullen in huis en raak zo min mogelijk aan. Forensische specialisten kunnen dan zo goed mogelijk sporen ‘veiligstellen’. Bijvoorbeeld vingerafdrukken.

Maak je mobiele telefoon onbruikbaar

Is je mobiele telefoon ook gestolen? Maak deze dan direct onbruikbaar. Voor een Android toestel kunt u hier terecht

Registreer je spullen

Bij je aangifte van de woninginbraak, vraagt de politie je een goederenlijst in te vullen. Hierin vermeld je wat je allemaal mist. Vermeld zoveel mogelijke specifieke en unieke eigenschappen. Bijvoorbeeld een kras op een laptop of de inscriptie van een ring. Deze gegevens zijn belangrijk voor het politieonderzoek. Ook alles met een uniek nummer is van waarde. Denk dan aan een bibliotheekpas of een computer.

Deze informatie is trouwens niet alleen van belang voor het politieonderzoek. Omdat de goederen direct naar jou zijn te herleiden, is de kans groter dat je je  spullen ooit terug ziet. Registreer je spullen in de Stopheling app en maak foto’s van goederen die je niet op nummer kunt registreren.

Meld woninginbraak bij je verzekering

Meld de woninginbraak direct bij je verzekering. Vaak kun je de kosten van inbraakschade of diefstal claimen bij je verzekering.

Neem contact op met slachtofferhulp

Wanneer je aangifte doet van woninginbraak, krijg je slachtofferhulp aangeboden. Veel mensen hebben hier baat bij. Want een inbraak heeft een grote impact. Op Slachtofferhulp.nl is meer te lezen over slachtofferhulp bij woninginbraak en slachtofferhulp aan jongeren.

Voorkom herhaling

De kans op een herhaling van inbraak is groot. Inbrekers weten namelijk hun weg naar binnen te vinden. Zij gokken erop dat jij na de eerste inbraak nieuwe spullen hebt aangeschaft. Zorg er dus voor dat je je huis goed beveiligd! Ook na een woninginbraak. Bekijk de tips om woningbraak te voorkomen.

Houd uw wijk veilig, deel buurtpreventie Zaanstad zo veel mogelijk!