Zomerse temperaturen

Maatregelen tegen de zon en de hitte:

•    Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon
•    Zoek de schaduw op
•    Smeer de huid in met zonnebrand
•    Beperk lichamelijke inspanning in de middag
•    Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning
•    Let extra op mensen in uw omgeving die zorg nodig hebben

“Die adviezen lijken een open deur, maar ze blijken heel goed te helpen. In 2006 leidde een hittegolf tot meer dan 1000 sterfgevallen.  Dit hitteplan werd ontworpen om dat in het vervolg te voorkomen. Dat lijkt goed te helpen, want tijdens de bloedhete zomer van 2018 zijn er veel minder mensen extra overleden dan in 2006. Herhaling van dit soort adviezen is een goede manier om mensen van het nut ervan te doordringen”

Meer weten….

Met deze tips kun je ‘s nachts gewoon lekker slapen zonder je kapot te zweten.

Wij zijn dol op warme zomerdagen. Echter wordt het ‘s avonds en ‘s nachts iets vervelender. Slapen in de hitte is namelijk geen pretje, en een airco is ontzettend duur. Toch kun je ook zonder airco je slaapkamer prima afkoelen.

Slaap in satijn

Satijn is heerlijk om in te slapen, vooral met warm weer. Het is luchtig, zit lekker en je gaat er minder in zweten. Schaf dus een satijnen pyjama aan of zelfs een satijnen dekbed. Extra voordeel: satijn is ook nog eens goed voor je huid en haar!

Warme(!) douche

Ga niet zwetend in bed liggen, dan krijg je het alleen maar warmer. Neem eerst een lekkere douche voor je gaat slapen. Een warme douche welteverstaan. Waarom warm? Dat lees je hier

Dichte ramen

Je wil misschien met warm weer je ramen open doen, maar dit kun je beter niet doen. Zo komt de warmte namelijk alleen maar naar binnen. Je kunt de ramen dus beter dicht laten. Laat ook je gordijnen dicht zodat er geen warm zonlicht binnenkomt. Als de zon ondergaat, kun je alles weer opengooien voor verkoeling.

DIY airco

Heb je een ventilator? Grote kans dat deze met warm weer alleen maar warme lucht rond blaast. Zet daarom een flesje met koud- of ijswater voor de ventilator en zet hem aan. Het flesje zorgt ervoor dat er koude lucht wordt rondgeblazen voor heerlijke verkoeling.

Koud washandje

Deze truc gebruik je misschien al als je koorts hebt, maar hij werkt ook perfect als het gewoon erg warm is. Maak een washandje nat met koud water en knijp hem uit. Leg hem vervolgens in je nek of voorhoofd: het zal je heerlijk afkoelen.

Houd uw wijk veilig. Deel buurtpreventie Zaanstad met uw buurtgenoten !
  •  
  •  
  •