Lachgas uit horeca bannen

‘Het is schadelijk en men weet dat’

Vorige week heeft Arnhem de verkoop van lachgas verboden op basis van de Wet Milieubeheer. Deze wet verplicht de verkoper om de gevaren voor de gezondheid van de mensen te voorkomen of te beperken.

Marcouch: ,,Dit gas is schadelijk voor onze kinderen die het voor 3 euro per ballonnetje kopen. De eigenaren weten dat, want op de tanks staat ‘niet inhaleren’.”

Jongeren waarvan het brein nog in ontwikkeling is en lachgas gaan niet samen.

Lachgas moet taboe worden in de horeca.

Burgemeester Jan Hamming gaat daarover met ondernemers in gesprek.
De aanleiding voor die opmerking waren vragen van POV’er Harrie van der Laan, gisteren in het stadhuis, die het te gek vindt dat een organisator van een feest recent reclame maakte met de mededeling dat er lachgas aanwezig zou zijn.
Volgens Hamming is dat niet te voorkomen. Lachgas is niet verboden en het wordt legaal verkocht. Hij kan er niet tegen optreden.
Een rechtsmiddel is er ook niet voor de horeca, maar die sector heeft de gemeente wel nodig voor een vergunning. Dat biedt Zaanstad de gelegenheid om iets terug te vragen, zoals een ban op lachgas.
Voor sisha-lounges is het wel een verbod op lachgas in de vergunning opgenomen en er is al een ondernemer beboet voor een overtreding. Ook verkoop in de openbare ruimte is verboden en ook dat heeft al tot een sanctie geleid.
Hamming verwacht er met de horeca-ondernemers uit te komen. Mocht dat niet lukken dan kan hij de gemeenteraad vragen een verbod uit te vaardigen.
Van der Laan wil bereiken dat ouders hun kinderen naar feesten kunnen laten gaan in de wetenschap dat dat veilig is.

Meer over verbod: Horecazaken-stoppen-met-lachgas.


Zie ook:
Blijvende schade door lachgas
Informatie voor ouders