Dwangsom voor ouders van jonge messenbezitters

Als jongeren voor de tweede keer met een wapen worden betrapt, moet ouders een flinke dwangsom opgelegd worden om zo hun medewerking te eisen.

VVD, POV, DZ en PVV zullen dat volgende week aan de gemeenteraad voorstellen. Volgens de vier komen zij daarmee tegemoet aan een wens van de politie, die steeds vaker voelt dat de strijd tegen bewapening niet meer door ouders gevoerd wordt. Zij lijken het steeds vaker normaal te vinden dat hun kind een mes op zak heeft.

Messenverbod

Een maand geleden kondigde Stephanie Onclin (VVD) een voorstel aan voor een messenverbod. Nu komt er als aanvulling ook een plan om te gaan werken aan een dwangsom voor ouders. Zomaar invoeren kan niet, er is eerst juridisch onderzoek nodig.

Een van de lastige aspecten is dat een kind met een mes niet vanzelfsprekend ouders heeft die nalatig zijn.

Volgens Onclin moet het juridisch allemaal kloppen, maar voor haar ligt het zwaartepunt van de maatregel niet bij opleggen van de dwangsom. Het gaat haar er veel meer om dat het bestaan van de dwangsom het begin van een gesprek kan zijn. ,,Ouders hebben een goede reden om er over te praten omdat zij een belang hebben. Het is een signaal, misschien zelfs voor jongeren onderling.’’

De politie ziet steeds meer jongeren die gewapend zijn en ook een toenemend aantal ouders dat het accepteert dat hun kinderen zich bewapenen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam kondigde daarom de dwangsom voor zijn stad aan. De Rotterdamse politie verwacht er veel van omdat de dwangsom veel hoger is dan een boete. Rotterdam heeft al een messenverbod.

In Zaanstad is er nog geen verbod op het dragen van messen. Daar heeft Onclin samen met PVV, DZ, POV en Liberaal Zaanstad begin januari om gevraagd. Het verbod zou zeker in de wijken moet gelden waar nu ook preventief gefouilleerd wordt: Poelenburg en Peldersveld, Russische Buurt en centrum.

Niet normaal

Onclin wil dat Zaanstad veel strenger is op het dragen van messen en andere wapens. ,,Het moet niet normaal worden. Jongeren vinden het normaal en bij ouders zien we dat ook steeds meer. Het is niet normaal en dat is het signaal dat we met kracht afgeven.’’

Bron NHD

Houd uw wijk veilig. Deel buurtpreventie Zaanstad met uw buurtgenoten !
  •  
  •  
  •