Meer drugsmisdaad anoniem gemeld.

Nooit eerder was het aantal anonieme tips van burgers over financieel-economische delicten en harddrugs zo hoog als het afgelopen jaar.

Bij de tiplijn Meld Misdaad Anoniem (M.) kwamen zo’n 1000 meldingen binnen over zaken als witwassen en crimineel en onverklaarbaar vermogen; een toename van 44 procent ten opzichte van 2018. Over de handel in harddrugs werd 4943 keer getipt – een stijging van 30 procent vergeleken met twee jaar terug.

Anoniem melden

In totaal registreerde de ’kliklijn’ vorig jaar 16.890 bruikbare meldingen die naar de politie en andere opsporingsinstanties werden gestuurd, waardoor zeker 2110 mensen konden worden aangehouden.

„De stijging van beide categorieën is niet los van elkaar te zien”, zegt woordvoerder Marc Janssen van de tiplijn. „Drugs en illegale geldstromen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de Nederlandse drugshandel gaan jaarlijks miljarden om. Dit illegaal verkregen vermogen wordt witgewassen en vloeit deels terug in de maatschappij door bijvoorbeeld de aankoop van luxegoederen en investeringen in vastgoed. Daarmee oefenen criminelen invloed uit op de bovenwereld. Dat zie je ook terug in de meldingen.”

Burgers belden M. met tips over de hele drugsketen. „Van de import van cocaïne via de lucht- of zeehavens en de productie van synthetische drugs, tot informatie over lokale dealers in de wijk”, zegt Janssen. „De overeenkomst tussen de melders is dat ze zich zorgen maken. Dat kan zijn omdat ze informatie hebben over georganiseerde criminaliteit en heel dicht tegen criminele netwerken aan zitten, maar ook omdat ze bezorgd zijn over lokale drugshandel waarbij kwetsbare personen benadeeld worden.”

Dankzij de anonieme tips werden grote partijen harddrugs gevonden. In december kwam de douane zo ruim 500 kilo cocaïne op het spoor in de Rotterdamse haven.

Het aantal meldingen over synthetische drugs neemt al jaren toe. Het afgelopen jaar werden dankzij tips bij M. drugslabs ontmanteld in onder andere Uitgeest, Sommelsdijk, Breda en Brunssum.


Bron NHD

Een anonieme melding kunt u hier doen

BEKIJK OOK

Deel deze pagina! En volg ons.
  •  
  •  
  •