Coronavirus informatie

Lieve mensen, in het huidige situatie wij moeten beetje meer begrip hebben voor elkaar, muziek of lawaai maakt niet uit, gewoon elkaar steunen, en blijf aardig tegen elkaar.

Heb je vragen over het coronavirus? Kijk op rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 22:00 uur.

Het kabinet heeft besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Aanpassingen in de gemeente Zaanstad

Ook in de gemeente Zaanstad zijn aanpassingen gedaan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De dienstverlening is (beperkt) beschikbaar voor inwoners. Ook zijn er minder medewerkers inzetbaar.
Hieronder vindt u meer informatie:

Algemeen

Hulp en ondersteuning

Ondernemers

Bestuurlijk

Bron: https://www.zaanstad.nl/mozard/!suite86.scherm0325?mPag=1891&mNch=bto6gne2ln

Vragen over het coronavirus

Bij de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland zijn veel vragen binnen gekomen over het coronavirus en de maatregelen in de gemeente Zaanstad. Een samenvatting van deze vragen vindt u hieronder. Kijk voor meer vragen en antwoorden op de website van de Veiligheidsregio.bijlage – overzicht vragen en antwoorden

Veiligheidsregio Noord Holland Noord

> Besluit aanwijzing verboden gebieden – kampeerterreinen 27 maart 2020

> Besluit aanwijzing verboden gebied – slaap- en strandhuisjes 27 maart 2020

> Bekendmaking Noodverordening en Aanwijzingsbesluit COVID-19 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 26 maart 2020

> Actuele informatie RIVM over het nieuwe coronavirus COVID-19 in Nederland

> Wat doet Nederland tegen het coronavirus COVID-19?

> Wat betekent afstand houden in het dagelijks leven?

Bekijk deze video’s op social media:

↗ Video: Boodschappen voor de buurvrouw

↗ Video: Normale hoeveelheid boodschappen

↗ Video: Videobellen met oma

↗ Video: Vraag opzoeken

↗ Video: Houd anderhalve meter afstand

↗ Video: Boodschap Piet Bruinooge 27 maart

Lees actuele informatie op Rijksoverheid.nl.

Het is een hele onzekere tijd voor ons allemaal. Wees aardig en help elkaar, volg de regels en blijf gezond. Samen staan we sterk.

Noodverordening van kracht in Zaanstreek

ZAANSTAD – Samen met alle burgemeesters in de regio Zaanstreek-Waterland is er besloten om de bestaande noodverordening aan te passen. Vanaf nu is het buiten verboden om met 3 of meer personen bij elkaar te zijn en géén 1,5 meter afstand te houden tot elkaar. Dit geldt niet voor een gezin en kinderen tot en met 12 jaar, die spelen onder toezicht van ouders en of voogden. De volwassenen moeten wel de 1,5 meter regel volgen.

We hebben nu een paar dagen kunnen wennen aan de nieuwe maatregelen. De afgelopen dagen hebben we mensen aangesproken als we zagen dat ze met drie personen of meer bij elkaar waren of geen 1,5 meter afstand hielden tot elkaar.
Vanaf vandaag kunnen we en zullen handhavers van de gemeente en de politie daar strenger in optreden. U zult ze dan ook vaker op straat tegenkomen in heel Zaanstreek-Waterland.

Het zijn uitzonderlijke tijden. Het coronavirus neemt ons dagelijks leven meer en meer over. De Rijksoverheid heeft inmiddels vergaande maatregelen genomen en het kan zijn dat de komende periode er nog meer maatregelen volgen. Alleen samen kunnen we deze crisis het hoofd bieden. Door de maatregelen te volgen, afstand te houden tot anderen en oog te hebben voor elkaar.

Bron: Gemeente Zaanstad http://rijksoverheid.nl/coronavirus https://www.veiligheidsregiozaanstreekwaterland.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/statement-burgemeesters-veiligheidsregio-zaanstreek-waterland0.html

Alleen samen krijgen we corona onder controle. Blijf zoveel mogelijk thuis 🏠, houd 1,5 meter afstand van anderen 🚶‍♀↔️🚶 en was regelmatig je handen 🤝🧼 #samentegencorona

,,Het is verboden zich in een groep van meer dan twee personen op te houden,” staat er in de verordening. De boetes kunnen oplopen tot maximaal 400 euro per persoon.

Dit betekent dat er niet zomaar bij mensen thuis zal worden gecontroleerd of ze samen een borrel drinken. Als er signalen komen dat er thuis een groot feest gevierd wordt, dan zal er gehandhaafd worden. Dat klinkt vervelend, maar is wel realiteit.

Lees ook… Politie: ook torenhoge boetes voor groepsvorming áchter de voordeur

Heb je milde (verkoudheids-) klachten? Niezen, keelpijn, hoesten of maximaal 38 graden? Blijf dan thuis, dit geld ook voor andere gezinsleden. Ga uitzieken en beperk sociale contacten. Bel de huisarts als klachten verergeren.

Coronavirus en politiewerk

De maatregelen rondom het coronavirus hebben gevolgen voor het politiewerk. Op deze pagina staan onder andere de nieuwsberichten die we hierover publiceerden. Verder staan hier antwoorden op de meest gestelde vragen aan de politie. Deze pagina zal worden aangevuld waar en wanneer nodig.

Inhoudsopgave

Bron: https://www.politie.nl/themas/coronavirus-en-politiewerk.html?fbclid=IwAR05zrVxKGGGdhS48hX88vtVF3W8yg570RsbxrKC0-vDzvHzwpLQdT5FTrM

Zaanse websites voor hulp in de coronacrisis

Op de website https://samenoverzorg.zaanstad.nl/corona-initiatieven wordt een groeiende lijst bijgehouden met alle initiatieven die bekend zijn. Ook staan er nuttige telefoonnummers en verwijzingen naar websites op. Bovendien worden er flyers en folders met corona-informatie verzameld die in sommige buurten worden verspreid.

Voor wie iets wil betekenen voor een ander of zelf praktische hulp of een luisterend oor zoekt, blijft de website Zaankanters voor Elkaar de aangewezen plek om te kijken. ,,Veel mensen bieden op dit moment hulp aan’’, zegt Akkelien Canrinus. ,,Zodra er een hulpvraag komt, reageren er veel mensen. Het lijkt dus of er nauwelijks hulp wordt gevraagd, want die oproepen zijn al snel weer weg.’’

ZMC, verpleeghuizen en huisartsen

Bij het ZMC is een Triage-tent geplaatst :

“waarin patiënten die zich melden bij de Huisartsenpost of de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis eerst worden beoordeeld op verdenking van Corona. Ingeschat wordt of iemand mogelijk besmet is met het virus. Na beoordeling is er een aparte route voor patiënten zonder- en met verdenking het ziekenhuis in.”

Bij patiënten waarvan wordt vermoed dat ze besmet zijn met het Corona virus is geen bezoek toegestaan.

De avondpoli bloedafname op dinsdagavond is dicht. Overdag (op werkdagen) is poli bloedafname op reguliere tijden open voor patiënten die niet hoesten, verkouden zijn, keelpijn en/of koorts hebben. Patiënten die deze klachten vertonen verzoeken wij daarom op een andere tijdstip terug te komen.

In Topsporthal De Koog is inmiddels een huisartsenpost voor ‘reguliere zorg’ en griepgevallen ingericht. Hier moet eerst naar doorverwezen worden door de huisarts.

Bezoek is niet langer toegestaan bij verpleeghuizen.

Acties

Voorverpakte beschermingsmiddelen die mensen nog hebben liggen, kunnen worden afgegeven bij de brandweerkazerne (Prins Bernhardplein 112, Zaandam) op werkdagen van 07:30 – 17:00 uur, melden bij de receptie. Vanaf deze locatie worden ze herverdeeld onder zorginstellingen.

Burenhulp

Let op bij alle hulp!

Houd wel minstens anderhalve meter afstand. Ga niet naar de supermarkt bij klachten van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of koorts.

favorite

Winkels

De markten in Zaandam en Wormerveer gaan weer door vanaf zaterdag 4 april. Wel met extra maatregelen, zoals een ruimere opstelling en alléén voedselkramen. Ook is er toezicht of iedereen zich aan de 1,5 meter afstand houdt. 👉 https://bit.ly/3bKdDfV

Een aantal winkels (bijvoorbeeld Primark, C&A) zijn gesloten, alle kappers en nagelstudio’s zijn gesloten op last van de overheid.

Winkels die open zijn vragen aan klanten om maximaal met enkele klanten tegelijk binnen te zijn, 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren en met PIN te betalen. De grens van contactloos betalen is nu € 50.

Bij de DekaMarkt en Dirk van den Broek is bij de kassa’s beschermend plexiglas geplaatst om de kans op mogelijke verspreiding van Coronavirus te voorkomen. Medewerkers van de Dekamarkt dragen hesjes met waarschuwingen. Bij AH is er ‘s morgens een speciaal ouderen-uurtje. (foto’s onderaan), bij de kassa’s zijn vakken gemaakt waarin niet meer dan één persoon zich mag bevinden.

De Voedselbank vraagt “lang houdbaar voedsel. Breng je pasta, rijst, alles in blik, ontbijtkoek, en aardappelpuree op dinsdag, woensdag of donderdag van 10-13 uur op de Industrieweg 15C in Assendelft.”

Bekijk ook

Horeca

Alle gelegenheden waar je wat kan eten of drinken zijn t/m 6 april gesloten.

Een aantal horeca-zaken is overgeschakeld op thuisbezorging (dat zagen we bij Brouwerij Hoop, Lab-44 en D’Swarte Walvis) of heeft een take-away van hun zaak gemaakt.

Openbaar Vervoer

In de bussen van Connexxion mag niet meer bij de bestuurder worden ingestapt, het bedrijf hanteert met ingang van dit weekend een weekendrooster waardoor er lijnen zijn uitgevallen en er minder bussen rijden. Omdat het is sommige gevallen toch te druk werd rijden er wel meer bussen in de ochtendspits. Het Fietsenpakhuis is gesloten.

De NS heeft vrijwel alle intercity’s uit de dienstregeling gehaald, maar die tussen Den Helder en het zuiden van het land blijven rijden.

Cultuur en sport

Theatervoorstellingen en evenementen gaan niet door, concerten zijn verschoven, er zijn geen kerkdiensten en geen vrijdaggebed in moskeeën, bioscopen zijn dicht. De Fabriek biedt online films aan.

Wouter Harbers speelt niet in Bullekerk maar streamt elke ochtend van 11.00 tot 11.20 uur een gratis koffieconcert via zijn live-stream.

Het Zaans Museum is gesloten. Op de Zaanse Schans zijn alle molens gesloten. Het Zaans Natuur en Milieucentrum is dicht, de Heemtuin is vanaf 23 maart ook dicht. ArtZaanstad is dicht.

ZaanPride (Zaanse Regenboogweek) is verplaatst van juni naar woensdag 19 tot en met zondag 23 augustus.

Ook de Bieb is dicht maar vanaf dinsdag 24 maart kunnen jeugdleden van De Bieb vooraf bestelde boeken afhalen bij De Bieb Zaandam en Krommenie.

Alle sportwedstrijden zijn afgelast. Kantines zijn ook dicht en trainingen zijn afgelast.

Alle zwembaden in Zaanstad, de sporthallen en gymzalen zijn gesloten. Ook is er geen sportbuurtwerk, verenigingsondersteuning en zijn naschoolse activiteiten gestaakt.

Politiek en openbaar bestuur

Bij Burgerzaken in Wormerland kan je tot nader order uitsluitend op afspraak terecht. In Zaanstad was dat al het geval (en had niks met corona te maken) en is er een beperkte bezetting (stadhuis alleen op afspraak te bezoeken tussen 9.00 uur tot 13.00 uur). Ook in Oostzaan is beperkte dienstverlening.

Vrijwel alle raads- en commissievergaderingen (Zaanstad Beraad) zijn afgelast. In Zaanstad is een raadsvergadering gepland op 26 maart. Er worden nog wel vragen gesteld, brieven geschreven en moties ingediend.

Voor getroffen ondernemers heeft Zaanstad een speciale website in het leven geroepen.

Hier de landelijke maatregelen (ook voor ZZP’ers)

Onderwijs

Basisscholen en het middelbare onderwijs zijn t/m maandag 6 april gesloten; ook universiteiten en hogescholen zijn gesloten en hebben in een aantal gevallen aan gekondigd pas na de zomer op te gaan. Het centraal eindexamen gaat niet door, scholen kunnen leerlingen een diploma geven op basis van schoolexamens.

Ook de muziekschool is gesloten.

De redactie van De Orkaan Junior deed verslag van hun eerste digitale schooldag.

Wonen / Dieren

ZVH heeft haar kantoor tijdelijk gesloten.

Dierenzorg Zaanstreek gaat werken met een halve bezetting op de Dierenambulance en rijdt alleen uit voor spoed én ongevallen.

Websites

Klik op de link voor info

Recente totalen over de gehele wereld

Meer informatie over coronavirus zie de website van Zaanstad:

Coronavirus kaart van Nederland

Zoveel mogelijk antwoorden op vragen over het virus

Nieuwe maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland Bericht van de overheid

Vragen & antwoorden nieuw coronavirus (COVID-19)

Actuele informatie GGD

NIEUWS VAN DE MEDIA

Liveblog Noord Hollands Dagblad : volg hier het laatste nieuws over corona

Twitterberichten

GGD Zaanstreek Waterland

Rijksdienst Volksgezondheid en milieu RIVM

Volg deze richtlijnen

 • Probeer te voorkomen dat u het coronavirus krijgt of aan anderen geeft:
  • Was uw handen vaak met zeep.
  • Nies en hoest in uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Geef anderen geen hand.
 • Blijf thuis bij klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden).
  • U hoeft bij deze klachten niet getest te worden.
  • Blijf thuis tot u 24 uur geen klachten heeft.
  • Bel de huisarts als u steeds zieker wordt of moeilijker ademt.
 • Bent u ouder dan 70, of heeft u een chronische ziekte? Bel dan direct uw huisarts of huisartsenpost als u:
  • koorts (meer dan 38 graden) of een koortsig gevoel heeft
  • en hoest of moeilijk ademt.
   Ga niet naar de huisarts toe. 

BEKIJK OOK

Houd uw wijk veilig. Deel buurtpreventie Zaanstad met uw buurtgenoten !
 •  
 •  
 •