Geef nooit zomaar een kopie van uw paspoort

De vriendelijke dame van het hotel maakt even een kopietje van mijn paspoort. Ik vind het allemaal prima. Klaar om de stad in te gaan. Later hoorde ik dat misbruik van persoonsgegevens heel eenvoudig is met een paspoortkopie.

Veel organisaties vragen om een kopie

Niet alleen hotels of campings vragen om een kopie. Ook bijvoorbeeld een telefoonaanbieder, een bank of de overheid vraagt weleens om uw persoonlijke gegevens. Ga eerst na of een kopie wel nodig is. Soms is alleen een paspoortnummer voldoende om in te checken bij een hotel. Alleen uw werkgever, een bank of een notaris mag volgens de Nederlandse wet een volledige kopie van uw identiteitsbewijs maken.


Voorkom fraude met uw identiteitsbewijs

Een kopie van uw paspoort geven lijkt zo onschuldig. Maar met uw naam, geboortedatum en Burgerservicenummer kan zomaar een lening of een telefoonabonnement worden afgesloten. En daar komt u pas achter als de rekeningen binnenstromen.

Maak een veilige kopie

De Rijksoverheid heeft een handige app. Ik heb ‘m direct in mijn telefoon gezet. Met de app kan ik een foto van mijn paspoort maken. Met m’n vinger streep ik over de gegevens die ik onzichtbaar wil maken. Daarna komt er een watermerk over de foto heen.

Meer weten…

Mag een bank zomaar een identiteitsbewijs eisen?