Nieuws berichten Zaanstad

Algemeen nieuws buurtpreventie

Algemeen nieuws over buurtpreventie

Trainingen voor bewoners Zaanstad

Trainingen ‘Alert in de wijk’ afgerond.

ZAANDAM – Op 10 oktober begonnen de trainingen voor ‘Alert in de wijk’ in Buurthuis Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 36 in Zaandam. Alert in de wijk was een initiatief van de gemeente Zaanstad, politie en het buurtpreventieteam Zaanstad.
Buurtbewoners kunnen een inbraak of andere criminaliteit voor elkaar voorkomen. Door alert te zijn op verdachte situaties, hier slim op te reageren en informatie uit te wisselen of te melden.
Voormalig rechercheur, persoonsbeveiliger en trainer Valentijn Rippens lichtte dit in de training ‘Alert in de wijk’ in Zaanstad ruimhartig toe. Daarbij ondersteund door beleidsmedewerkers sector veiligheid van de gemeente Zaanstad.
Tips en trucs
‘Verdachte situaties zijn onder andere momenten die het normale ritme in de wijk doorbreken. ‘De gemeente’ die ineens op donderdag in plaats van maandag de wijk veegt, een glazenwasser die anders nooit in de straat te bekennen is.’ Of: ‘als je het gedrag van iemand niet vertrouwt, spreek de persoon in kwestie dan aan. Benoem dan wat je echt waarneemt, spreek geen vermoedens uit en benader de persoon niet te direct: ‘U staat hier al even, ik ken de buurt goed, kan ik iets voor u doen?’
‘Prikkelen’ was voor alle deelnemers ook een gewiekste oplossing. ‘Iemand die iets kwaads in de zin heeft wil geen aandacht en is gespannen. Laat hem voelen dat je hem zo kunt opmerken. Door bij avondlicht je kofferbak te openen, er met een zaklamp in te schijnen en er per ongeluk voorbij te lichten.
Een persoon met slechte intenties zal ongetwijfeld wegrijden als je even snel in alle geparkeerde auto’s kijkt terwijl je parkeergeld bijgooit. ‘Rode schoenen zoeken’ in een rij waarin je een zakkenroller vermoedt is ook prikkelen. Degene die uit de rij stapt als je dat doet, of geen goed antwoord heeft op je geïnteresseerde vervolgvragen, bevestigt al snel je vermoeden.
‘Aarzel niet met het melden of delen van verdachte situaties. 0+0+0 = 1’ hield Rippens de deelnemers voor. ‘Slechts één voor jou onbenullig detail kan de sleutel naar de oplossing van een groot misdrijf zijn. Ook is het al te vaak voorgekomen dat mensen zeiden ‘ik dacht al, dat klopt niet’, maar niks hebben gedeeld of gemeld’, lichtte hij deze cryptische rekensom toe.
Op vrijdag avond 22 november was de laatste praktijktraining.

lees verder…

minder.

Workshop Alert in de wijk

Het doel is om de kwaadwillenden zoals inbrekers, (fiets)dieven en overlast veroorzakers, in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken dan wel er voor te zorgen dat zij zich “gezien” voelen en zich daar niet meer veilig wanen.


Criminele uitbuiting

Criminele uitbuiting is een vorm van mensenhandel. Iemand dwingt een ander tot crimineel strafbaar gedrag. Jongeren worden bijvoorbeeld gedwongen om als drugskoerier te werken of worden als ‘katvanger’ gebruikt, door bijvoorbeeld op hun naam meerdere telefoonabonnementen af te sluiten.

meer lezen…

Interessante afleveringen hierover:


Buurtpreventieteams

Wilt u ook lid worden van het buurtpreventie team van uw wijk? Meld u zich hier dan aan: https://buurtpreventiezaanstad.nl/aanmelden-buurtpreventieteam-zaanstad/

Coördinator Oud Koog

Onze nieuwe coördinator van Oud Koog aan de Zaan heet Chantal. Ook staan er nu regelmatig nieuwe artikelen op de Facebook pagina van Oud Koog die mede geplaatst zijn door Chantal. Wat resulteerde tot meer dan 100 volgers in 1 week tijd. Sinds kort is er ook een Twitterpagina. Ook heeft zij een goed contact met de wijkagent gehad. Wilt u meer weten over buurtpreventie Oud koog kijk dan hier even.

Wij wensen Chantal en haar team veel succes toe.

Ook bedanken wij Dyona die veel tijd en energie in buurtpreventie gestoken heeft.

Check hier gratis uw woning tegen inbraak.

Met de Week van de Veiligheid achter de rug, staan de Donkere Dagen weer voor de deur. In deze herfst- en wintermaanden stijgt jaarlijks het aantal woninginbraken. Wat wordt het meest gestolen? En hoe komen inbrekers het vaakst binnen? Check het nu met de Inbraakchecker!


Coördinator Rooswijk

Onze nieuwe coördinator van Rooswijk heet Mariette. Ook staan er nu regelmatig nieuwe artikelen op de Facebook pagina van Rooswijk die mede geplaatst zijn door Mariette. Regelmatig worden er samen met Richard (coördinator van Krommenie, Wormerveer) en het team rondes gelopen door de wijk.

Mariette doet naast haar werk ook nog vrijwilligers werk in het buurthuis de bovenkruier in Zaandam Noord.

Wij wensen Mariette, Richard en haar team veel succes toe.

Team Westerwatering

Het team van Westerwatering (Nieuw West) onder leiding van de coördinators Willem en Jose lopen al enkele jaren door de wijken. Zij onderhouden deze actieve Facebookpagina. Ook is er een Twiiterpagina. Van alle rondes worden verslagen gemaakt. Sommige verslagen worden doorgenomen met hun wijkagent. Ook loopt de wijkagent mee als het werk het toelaat, en is zeer enthousiast over het team. Het verlicht zijn taken omdat bewoners alerter worden. Mede door de actieve buurt-app buurtalarm075 wordt het alleen maar veiliger.

Wij wensen Jose en Willem met hun team veel succes toe.


Team Westerkoog

Dagelijks houden de 3 coördinatoren Theo, Rinke, en Kirsten uit Westerkoog overleg. Samen met de (oprichter buurtpreventieteams) wijkagent Mark Krom overleggen zij hoe we de wijken Westerkoog veilig kunnen houden. De Facebook pagina van westerkoog kent vele volgers. Wekelijks word er met het team rondes gelopen. De tijden zijn zeer gevarieerd. (net wie er mee kan) Ook meldingen van defect straat meubilair worden aan de gemeente door gegeven. Ook begeleiden zij nieuwe teams die willen beginnen.

Wij wensen Theo, Rinke, Kirsten met hun team veel succes toe

Team Pelderveld / Hoornseveld

Roeland en Nathalie lopen geregeld vanaf 2017 met hun team door de wijken Peldersveld. en Hoorseveld. En hebben contact met hun Wijkagent. En houden de wijk samen met hun team veilig. Al het crime nieuws Pelders/Hoornseveld is te zien op deze Face bookpagina. Ook heeft Pelders/Hoorseveld een twitterpagina. Volg deze pagina’s. U omgeving word veilig door zelf alert te zijn. Geef criminelen geen kans.

Wij wensen Roeland en Nathlie met hun team veel succes toe.

Team Krommenie / Wormerveer

Coördinator Richard loopt al vanaf 2016 rondes door Krommenie. Ook heeft Richard sinds kort ook Wormerveer erbij. Hierover later meer nieuws. Zie ook de Facebook pagina’s Wormerveer en Krommenie. Ook heeft Richard een Twitterpgina voor Krommenie. En loopt soms mee in het team van Rooswijk. Volg deze pagina’s. U omgeving word veilig door zelf alert te zijn. Geef criminelen geen kans.

Wij wensen Richard en zijn team veel succes toe

Binnenkort meer wijken.

Regelmatig komen er nieuwe leden en coördinatoren bij in de andere wijken. Ons opstart team gaan deze nieuwe coördinators/leden dan inwerken zodat ook zij zelfstandig aan het werk kunnen.

Misschien iets voor U? Meld u dan hier aan.

buurtpreventiezaanstad.nl

Redactie team buurtpreventie


Flyers en Kaartjes

Nieuwe ontwerpen

Er zijn nieuwe flyers voor buurtpreventie Zaanstad gemaakt. Ook de preventie kaartjes zijn aangepast.

Flyer

Buurtpreventie Zaanstad

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is weesalert.png

Dagelijks proberen criminelen ons op te lichten.

Pagina delen