Nieuwspagina

Productie van XTC in Noord-Holland een groot probleem.

De productie van XTC is in Noord-Holland net zo’n groot probleem als in Brabant.’’ Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad windt er geen doekjes om. ,,Het wordt tijd dat mensen zich dit realiseren.’’
Om meer bewustwording te creëren kan het winkelend publiek op de Gedempte Gracht in Zaandam zaterdag kennismaken met de geur van XTC. Voor parfumerie Douglas staat een promotieteam in opdracht van het Openbaar Ministerie met de geur ’Xtacy’. De geur van XTC herkennen is volgens het OM de eerste stap naar het signaleren van een XTC-lab of dumping.
Het parfum ruikt sterk naar anijs en is niet onaangenaam. ,,In het echt is de geur van labs veel penetranter en chemischer. Bijna iedereen kent de geur van wiet, maar de geur van XTC is veel onbekender’’, vertelt Lorraine de Vries van het promotieteam.
Hamming: ,,Als je in de natuur een wolk van anijs ruikt, kun je er van uitgaan dat het foute boel is. Ik roep mensen op om dan vooral de politie te bellen, dat kan anoniem. De inwoners zijn de ogen en oren in dit geval de neuzen van de samenleving.’’
Dumpingen
De afgelopen acht maanden hebben in Noord-Holland 14 dumpingen van chemisch afval plaatsgevonden. Specifieke cijfers over labs en dumpingen in de Zaanstreek heeft Hamming niet. ,,Ik weet wel er de afgelopen anderhalf jaar in de stad vijftig locaties met hard- en softdrugs zijn ontdekt. Dan gaat het dus ook om wietplantages.’’
,,Mensen denken dat XTC met name in Brabant wordt geproduceerd, maar dat is absoluut niet zo. Het is wel zo dat ze daar eerder zijn begonnen met de aanpak van drugslabs en dat er daarom meer aandacht voor is. Het wordt tijd dat in heel Nederland wordt erkend het dit een groot probleem is’’, zegt Hamming.
,,De productie van XTC is levensgevaarlijk en gaat letterlijk over lijken. Er wordt gewerkt met vaten zoutzuur en het risico op branden is ook niet gering. Ik durf te stellen dat de impact van drugs in Noord-Holland groter is dan in Brabant. Er zijn zoveel mensen betrokken bij de productie en het transport, ik noem de vele dealers. Ook wordt er heel veel drugs gebruikt, zeker ook in Amsterdam.’’
Voorbijgangers op de Gedempte Gracht zijn verbaasd als ze het parfum ruiken en het idee erachter horen. ,,Ik heb hier in Zaandam nog niet gehoord dat mensen dit eerder hebben geroken. Ze zijn positief over dit initiatief’’, zegt De Vries.
Ron Rigter uit Zaandam heeft een geurstaafje onder zijn neus. Hij vertelt dat hij de geur van XTC nooit eerder heeft geroken en dus ook niet herkent. ,,Het is een beetje een lijmachtige geur, ik ruik er ook wel iets van anijs in.’’
Hij vindt het fijn dat hij de geur voortaan kan plaatsen. ,,Mocht ik dit ergens ruiken, bel ik meteen de politie. Maar ik vraag me af of je het echt zult ruiken in de natuur of in een straat. Je hoort vaak verhalen over wietplantages midden in een woonwijk of zelfs in een appartementencomplex en die blijven soms lang onopgemerkt. De techniek die die lui gebruiken voor de productie wordt steeds beter lijkt wel. Ik heb alleen geen idee of dat ook voor XTC geldt’’
Het geurpapiertje neemt hij mee naar huis. ,,Kan ik mijn vrouw blij maken met een nieuw luchtje.’’

meer lezen…

minder.


Trainingen ‘Alert in de wijk’ afgerond.

ZAANDAM – Op 10 oktober begonnen de trainingen voor ‘Alert in de wijk’ in Buurthuis Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 36 in Zaandam. Alert in de wijk was een initiatief van de gemeente Zaanstad, politie en het buurtpreventieteam Zaanstad.
Buurtbewoners kunnen een inbraak of andere criminaliteit voor elkaar voorkomen. Door alert te zijn op verdachte situaties, hier slim op te reageren en informatie uit te wisselen of te melden.
Voormalig rechercheur, persoonsbeveiliger en trainer Valentijn Rippens lichtte dit in de training ‘Alert in de wijk’ in Zaanstad ruimhartig toe. Daarbij ondersteund door beleidsmedewerkers sector veiligheid van de gemeente Zaanstad.
Tips en trucs
‘Verdachte situaties zijn onder andere momenten die het normale ritme in de wijk doorbreken. ‘De gemeente’ die ineens op donderdag in plaats van maandag de wijk veegt, een glazenwasser die anders nooit in de straat te bekennen is.’ Of: ‘als je het gedrag van iemand niet vertrouwt, spreek de persoon in kwestie dan aan. Benoem dan wat je echt waarneemt, spreek geen vermoedens uit en benader de persoon niet te direct: ‘U staat hier al even, ik ken de buurt goed, kan ik iets voor u doen?’
‘Prikkelen’ was voor alle deelnemers ook een gewiekste oplossing. ‘Iemand die iets kwaads in de zin heeft wil geen aandacht en is gespannen. Laat hem voelen dat je hem zo kunt opmerken. Door bij avondlicht je kofferbak te openen, er met een zaklamp in te schijnen en er per ongeluk voorbij te lichten.
Een persoon met slechte intenties zal ongetwijfeld wegrijden als je even snel in alle geparkeerde auto’s kijkt terwijl je parkeergeld bijgooit. ‘Rode schoenen zoeken’ in een rij waarin je een zakkenroller vermoedt is ook prikkelen. Degene die uit de rij stapt als je dat doet, of geen goed antwoord heeft op je geïnteresseerde vervolgvragen, bevestigt al snel je vermoeden.
‘Aarzel niet met het melden of delen van verdachte situaties. 0+0+0 = 1’ hield Rippens de deelnemers voor. ‘Slechts één voor jou onbenullig detail kan de sleutel naar de oplossing van een groot misdrijf zijn. Ook is het al te vaak voorgekomen dat mensen zeiden ‘ik dacht al, dat klopt niet’, maar niks hebben gedeeld of gemeld’, lichtte hij deze cryptische rekensom toe.
Op vrijdag avond 22 november was de laatste praktijktraining.

lees verder…

minder.

Check hier gratis uw woning tegen inbraak.

Met de Week van de Veiligheid achter de rug, staan de Donkere Dagen weer voor de deur. In deze herfst- en wintermaanden stijgt jaarlijks het aantal woninginbraken. Wat wordt het meest gestolen? En hoe komen inbrekers het vaakst binnen? Check het nu met de Inbraakchecker!
https://www.inbraakchecker.nl/


Criminele uitbuiting

Criminele uitbuiting is een vorm van mensenhandel. Iemand dwingt een ander tot crimineel strafbaar gedrag. Jongeren worden bijvoorbeeld gedwongen om als drugskoerier te werken of worden als ‘katvanger’ gebruikt, door bijvoorbeeld op hun naam meerdere telefoonabonnementen af te sluiten.

meer lezen…

Interessante afleveringen hierover:


Coördinator Oud Koog

Onze nieuwe coördinator van Oud Koog aan de Zaan heet Chantal. Ook staan er nu regelmatig nieuwe artikelen op de Facebook pagina van Oud Koog die mede geplaatst zijn door Chantal. Wat resulteerde tot meer dan 100 volgers in 1 week tijd. Sinds kort is er ook een Twitterpagina. Ook heeft zij een goed contact met de wijkagent gehad. Wilt u meer weten over buurtpreventie Oud koog kijk dan hier even.

Wij wensen Chantal en haar team veel succes toe.

Ook bedanken wij Dyona die veel tijd en energie in buurtpreventie gestoken heeft.

Workshop Alert in de wijk

Binnenkort gaan de inwoners van buurten en wijken uit Zaanstad die zich opgegeven hebben voor de gratis training “Alert in de wijk” beginnen aan hun praktijk.

Het doel is om de kwaadwillenden zoals inbrekers, (fiets)dieven en overlast veroorzakers, in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken dan wel er voor te zorgen dat zij zich “gezien” voelen en zich daar niet meer veilig wanen. Deze aanpak is onder andere in de gemeente Haarlemmermeer, Velp en Apeldoorn uitgevoerd. De evaluaties zijn zeer positief.


Coördinator Rooswijk

Onze nieuwe coördinator van Rooswijk heet Mariette. Ook staan er nu regelmatig nieuwe artikelen op de Facebook pagina van Rooswijk die mede geplaatst zijn door Mariette. Regelmatig worden er samen met Richard (coördinator van Krommenie, Wormerveer) en het team rondes gelopen door de wijk.

Mariette doet naast haar werk ook nog vrijwilligers werk in het buurthuis de bovenkruier in Zaandam Noord.

Wij wensen Mariette, Richard en haar team veel succes toe.

Team Westerwatering

Het team van Westerwatering (Nieuw West) onder leiding van de coördinators Willem en Jose lopen al enkele jaren door de wijken. Zij onderhouden deze actieve Facebookpagina. Ook is er een Twiiterpagina. Van alle rondes worden verslagen gemaakt. Sommige verslagen worden doorgenomen met hun wijkagent. Ook loopt de wijkagent mee als het werk het toelaat, en is zeer enthousiast over het team. Het verlicht zijn taken omdat bewoners alerter worden. Mede door de actieve buurt-app buurtalarm075 wordt het alleen maar veiliger.

Wij wensen Jose en Willem met hun team veel succes toe.


Team Westerkoog

Dagelijks houden de 3 coördinatoren Theo, Rinke, en Kirsten uit Westerkoog overleg. Samen met de (oprichter buurtpreventieteams) wijkagent Mark Krom overleggen zij hoe we de wijken Westerkoog veilig kunnen houden. De Facebook pagina van westerkoog kent vele volgers. Wekelijks word er met het team rondes gelopen. De tijden zijn zeer gevarieerd. (net wie er mee kan) Ook meldingen van defect straat meubilair worden aan de gemeente door gegeven. Ook begeleiden zij nieuwe teams die willen beginnen.

Wij wensen Theo, Rinke, Kirsten met hun team veel succes toe

Team Pelderveld / Hoornseveld

Roeland en Nathalie lopen geregeld vanaf 2017 met hun team door de wijken Peldersveld. en Hoorseveld. En hebben contact met hun Wijkagent. En houden de wijk samen met hun team veilig. Al het crime nieuws Pelders/Hoornseveld is te zien op deze Face bookpagina. Ook heeft Pelders/Hoorseveld een twitterpagina. Volg deze pagina’s. U omgeving word veilig door zelf alert te zijn. Geef criminelen geen kans.

Wij wensen Roeland en Nathlie met hun team veel succes toe.

Team Krommenie / Wormerveer

Coördinator Richard loopt al vanaf 2016 rondes door Krommenie. Ook heeft Richard sinds kort ook Wormerveer erbij. Hierover later meer nieuws. Zie ook de Facebook pagina’s Wormerveer en Krommenie. Ook heeft Richard een Twitterpgina voor Krommenie. En loopt soms mee in het team van Rooswijk. Volg deze pagina’s. U omgeving word veilig door zelf alert te zijn. Geef criminelen geen kans.

Wij wensen Richard en zijn team veel succes toe

Binnenkort meer wijken.

Regelmatig komen er nieuwe leden en coördinatoren bij in de andere wijken. Ons opstart team gaan deze nieuwe coördinators/leden dan inwerken zodat ook zij zelfstandig aan het werk kunnen.

Misschien iets voor U? Meld u dan hier aan.

Tijdens onze meetings in het gemeente huis van Zaanstad bespreken wij allerlei zaken om de veiligheid te vergroten.

Redactie team buurtpreventie


Cybercrime of internetfraude: wat kun je ertegen doen?

Ook in Zaanstad willen we de cybercriminaliteit aanpakken. Bij cybercrime kunt u denken aan hacken (iemand breekt in op uw computer), oplichting via internet of misbruik van uw wachtwoord of DigiD. Slachtoffer? Doe dan aangifte op het politiebureau, telefonisch via 0900-8844 of online via www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen. Om nog beter tegen cybercriminaliteit te kunnen optreden is de gemeente benieuwd naar uw ervaringen. Stuur deze naar meldcyber@zaanstad.nl. Hier kunt u ook vragen stellen.

Meer weten…


Persbericht gemeente Zaanstad 4 oktober  2019

Voorkomen dat jongeren in korte tijd afglijden van ‘herrieschopper naar crimineel’. Met dat doel voor ogen hebben de gemeente Zaanstad en het Zorg & Veiligheidshuis de handen ineen geslagen en de 075-aanpak opgezet samen met alle netwerkpartners. 

Helaas is het zo dat jongeren zich steeds vaker schuldig maken aan criminele activiteiten zoals diefstal, beroving, inbraak of ernstige geweldsdelicten. In het voorjaar van 2018 is door de burgemeester opdracht gegeven om te investeren in een aanpak voor jongeren met een strafrechtelijke achtergrond die mogelijk afglijden in de criminaliteit.


Nieuwe ontwerpen

Er zijn nieuwe flyers voor buurtpreventie Zaanstad gemaakt. Ook de preventie kaartjes zijn aangepast. Alle leden zijn erg enthousiast over het ontwerp.

Preventie kaartjes tegen inbraak.

Ook onze preventie kaartjes zijn aangepast. Lees ze hier even door. Zorg dat alle benoemde preventie items bij u in orde zijn en wij geen kaartje bij u in de brievenbus hoeven te doen. Bij hoge uitzondering delen wij een pluim kaartje uit als blijkt dat alles zeer goed op orde is.

Ga voor meer informatie naar de website www.075aanpak.zaanstad.nl


Website en Logo

Onze website is geheel vernieuwd er zijn handige linken gemaakt zodat je snel kunt handelen bij onraad. Handig is om een snelkoppeling van de pagina op je mobiel te zetten. Ook onze Facebook en Twitter pagina’s omslag foto’s zijn aangepast.Houd uw wijk veilig. Deel buurtpreventie Zaanstad met uw buurtgenoten !