Nieuwspagina

Cybercrime of internetfraude: wat kun je ertegen doen?

Ook in Zaanstad willen we de cybercriminaliteit aanpakken. Bij cybercrime kunt u denken aan hacken (iemand breekt in op uw computer), oplichting via internet of misbruik van uw wachtwoord of DigiD. Slachtoffer? Doe dan aangifte op het politiebureau, telefonisch via 0900-8844 of online via www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen. Om nog beter tegen cybercriminaliteit te kunnen optreden is de gemeente benieuwd naar uw ervaringen. Stuur deze naar meldcyber@zaanstad.nl. Hier kunt u ook vragen stellen.

Meer weten…

Check hier gratis uw woning tegen inbraak.

Met de Week van de Veiligheid achter de rug, staan de Donkere Dagen weer voor de deur. In deze herfst- en wintermaanden stijgt jaarlijks het aantal woninginbraken. Wat wordt het meest gestolen? En hoe komen inbrekers het vaakst binnen? Check het nu met de Inbraakchecker!
https://www.inbraakchecker.nl/

Persbericht gemeente Zaanstad 4 oktober  2019

Voorkomen dat jongeren in korte tijd afglijden van ‘herrieschopper naar crimineel’. Met dat doel voor ogen hebben de gemeente Zaanstad en het Zorg & Veiligheidshuis de handen ineen geslagen en de 075-aanpak opgezet samen met alle netwerkpartners. 

Helaas is het zo dat jongeren zich steeds vaker schuldig maken aan criminele activiteiten zoals diefstal, beroving, inbraak of ernstige geweldsdelicten. In het voorjaar van 2018 is door de burgemeester opdracht gegeven om te investeren in een aanpak voor jongeren met een strafrechtelijke achtergrond die mogelijk afglijden in de criminaliteit.

Ga voor meer informatie naar de website www.075aanpak.zaanstad.nl

Waarschuwing babbeltruc pakketbezorgers

Laatste update: 08-10-2019 | 14:37

Zaanstad – Afgelopen week zijn in Wormerveer en Zaandam zes vrouwen tussen de 73 en  90 jaar slachtoffer geworden van een babbeltruc. Hierbij is gebruik gemaakt van een truc die vaker wordt gebruikt bij oudere mensen.

De slachtoffers worden telefonisch benaderd door iemand die zich voordoet als pakketbezorger. Hierbij geeft de “bezorger” aan dat er binnenkort een pakket wordt bezorgd en dat bij ontvangst een bedrag van 1 euro moet worden gepind. Tijdens het pinnen wordt de pincode van het slachtoffer vervolgens vastgelegd in een apparaat, waarna de pinpas wordt omgeruild door een andere pas. Vervolgens worden er grote bedragen van de rekening gepind.

Wat kunt u doen om uw veiligheid te vergroten?

* Wees voorzichtig: Doe niet zomaar open. Mocht u de deur wel openen, open de deur dan niet helemaal en gebruik anders een kierstandhouder of deurketting.

* Pin nooit aan de deur tenzij u zelf iets besteld heeft en dat zo is afgesproken.

* U kunt het pakketje altijd op het postkantoor laten bezorgen en daar controleren of het voor u bestemd is.

* Als u het slachtoffer bent van een babbeltruc, blokkeer dan direct uw bankpas.

Valt het op dat er vaak pakketbezorgers aan de deur staan, of ziet u een situatie die u niet vertrouwt? Bel dan de politie op 0900-8844. Probeer daarbij ook zo veel mogelijk informatie te noteren. Bijvoorbeeld een kenteken of signalement.

Bent u zelf slachtoffer geworden van een babbeltruc? Blokkeer dan direct uw bankpas en doe altijd aangifte bij de politie.

Laatste nieuws

Nieuwe ontwerpen

Er zijn nieuwe flyers voor buurtpreventie Zaanstad gemaakt. Ook de preventie kaartjes zijn aangepast. Alle leden zijn erg enthousiast over het ontwerp.

Website en Logo

Onze website is geheel vernieuwd er zijn handige linken gemaakt zodat je snel kunt handelen bij onraad. Handig is om een snelkoppeling van de pagina op je mobiel te zetten. Ook onze Facebook en Twitter pagina’s omslag foto’s zijn aangepast.

Houd uw wijk veilig, deel buurtpreventie Zaanstad zo veel mogelijk!