Cybercrime

Wat is cybercriminaliteit?

Cybercriminaliteit is criminaliteit via een computer, of een aanval op uw computer. Bijvoorbeeld hacken (iemand breekt in op uw computer), oplichting via internet of misbruik van uw wachtwoord of DigiD.

Wat kan ik zelf doen om geen slachtoffer te worden van cybercrime?

Iedereen kan slachtoffer worden van cybercrime. Maar je kunt wel maatregelen nemen om de kans daarop zo klein mogelijk te maken. Veiligheid begint natuurlijk bij jezelf!

Zorg voor een sterk wachtwoord.

  • Gebruik een sterk wachtwoord. Bijvoorbeeld een lange zin. Zinnen zijn makkelijker te onthouden en voor criminelen moeilijk om, te achterhalen. Meer informatie over wat een sterk wachtwoord is, vind je op bijvoorbeeld op www.veiliginternetten.nl
  • Open geen bijlagen van onbekende afzenders.
  • Download niet zomaar programma’s en klik niet op links die je niet vertrouwt.
  • Geef nooit je wachtwoord aan iemand anders. Gebruik trouwens ook niet steeds dezelfde wachtwoorden en maak je wachtwoorden niet te makkelijk. Een sterk wachtwoord bestaat uit een combinatie van minimaal acht letters, cijfers en karakters. Of beter nog: gebruik een lange zin als wachtwoord.

De politie onderzoekt zo’n honderd cyberdelicten, waarbij criminelen steeds weer op een laffe manier slachtoffers in hun portemonnee en veiligheidsgevoel weten te raken. Dit jaar werden al ruim 250 Zeeuwen getroffen. De politie hield al drie cybercriminelen aan en kreeg zicht op tientallen vooralsnog onbekende verdachten. De politie vraagt de hulp van het publiek bij de herkenning van vijf onbekende daders.

In mei van dit jaar startte het cyberteam van de Zeeuwse politie met een reeks onderzoeken toen steeds meer aangiften en meldingen bij de politie binnenkwamen. De politie ontdekte al snel dat er een verband was, onder andere door dezelfde werkwijze en dezelfde daders.

Bankhelpdesk fraude

Methode 1: Fysiek ophalen

Een vaak ouder slachtoffer werd door een zogenaamde ‘medewerker van de bank’ gebeld. Het slachtoffer kreeg een nummer op het toestel te zien dat leek afkomstig te zijn van de bank, maar dat was niet het geval, dat is spoofing. De ‘medewerker’ van de bank vertelde dat er een groot bedrag van de rekening van het slachtoffer klaar stond om overgemaakt te worden naar het buitenland. Dit was niet waar, maar het beoogde slachtoffer schrok hevig en liet zich natuurlijk graag ‘helpen’ door de oplichter om te voorkomen dat criminelen de beschikking kregen over zijn/haar banksaldo. Het slachtoffer werd onder druk gezet om zo snel mogelijk iets te doen. Hierop volgde een gesprek van vaak uren, waarbij het slachtoffer op een vaak listige manier om de pincode van de bankpas werd gevraagd. De slachtoffers werden zo lang aan de lijn gehouden, zodat ze in de tussentijd geen contact op konden nemen met de fraudeafdeling van de bank, met familieleden of de politie. Vaak verscheen iemand aan de deur, die de bankpas bij het slachtoffer opgehaalde. Kort daarna werd gepind. Vaak werd direct contant geld opgenomen, maar ook tegoedkaarten of andere spullen gekocht.

Methode 2: Toegang tot computer

Hierna veranderde de werkwijze van de criminelen. Aan nieuwe slachtoffers werd gevraagd om het programma Anydesk of Teamviewer te installeren. De daders namen zo op afstand het beheer van de computer over. Dus ook het gebruik van het internetbankieren. De laatste tijd kregen nieuwe slachtoffers eerst een mail uit naam van DHL of Post.nl met het verzoek om op een link te klikken, omdat er nog verzendkosten betaald moesten worden. Zodra een slachtoffer dat deed, moesten naast de persoonlijke gegevens ook zaken van de bankrekening worden ingevuld. Hierna volgde een telefoontje van een ‘medewerker’ van de bank. Doordat het slachtoffer via de link van DHL of Post.nl al eerder gegevens van zijn of haar bankrekeningnummer had ingevuld, weet deze ‘bankmedewerker’ de inloggegevens.

Russiche hack aanvallen ( filmpje)

Check altijd het webadres ( URL )

  • Klik nooit zomaar op linkjes. Controleer altijd eerst de URL of deze wel te vertrouwen is.
  • Zorg dat je computer goed beveiligd is en installeer updates, zodra ze beschikbaar zijn
  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten)
  • Check bij het chatten of de ander wel echt de persoon is die je denkt dat hij of zij is door het e-mailadres te controleren. Iedereen kan een Gmail- of Hotmailadres aanmaken met een valse naam. Of vraag iets wat alleen die persoon zou kunnen weten.
  • Check bij internetbankieren regelmatig of de url van de site nog steeds hetzelfde is. Ontdek je een kleine verandering, zoals het ontbreken van een letter, dan is dit een teken dat er iets niet klopt.
  • Maak regelmatig een back-up van je waardevolle bestanden op bijvoorbeeld je telefoon (foto’s, video’s, documenten enzovoort). Je zou hiervoor een clouddienst kunnen gebruiken, zorg dat deze voorzien is van een tweetraps verificatie.
  • Denk na over welke persoonlijke info je op profielsites zet, internetcriminelen kunnen  deze informatie gebruiken om je wachtwoord te raden. Zorg dat je profiel op privé staat, alleen je vrienden zien dan wat er op je profiel staat.
  • Mocht je toch je gegevens aan iemand gegeven hebben, verander dan je wachtwoord. Het zou namelijk kunnen dat deze persoon met je meekijkt of je gegevens kwijt raakt.

Een veilige betaalomgeving herken je aan het hangslotje en een webadres dat begint https. de ‘s’ staat voor ‘secure’. Bij moderne browsers is deze extra beveiligde verbinding ook zichtbaar gemaakt door een groene adresbalk

Wist u dat..

een hacker in een uur tijd negentig procent van alle wachtwoorden met acht karakters kan kraken.

Met negen karakters duurt het een dag, maar met tien al tien dagen.

Veilig inloggen

Scherm je persoonlijke gegevens goed af

Meer weten…

Bron: https://www.vraaghetdepolitie.nl

Cybercrime of internetfraude in Zaanstad: wat kun je ertegen doen?

Melding maken

Cybercriminaliteit is strafbaar. Als u slachtoffer bent geworden van cybercriminaliteit, dan kunt u aangifte doen bij de politie.

Van online oplichting of fraude kunt u ook online aangifte doen.

Meld fraude met uw bankrekening, internetbankieren of pinpas ook altijd direct bij uw bank.

Meer informatie

Via een aantal sites vindt u meer informatie over de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit:

  • Kijk voor algemene tips en vragen over bijvoorbeeld virussen, nepmails en het beveiligen van uw computer op Veilig internetten.nl
  • Kijk voor meer informatie over cybercriminaliteit en de rol van de politie op Cybercrime

Kijk voor meer informatie over (online) fraude op: www.fraudehelpdesk.nl

Gemeente

De gemeente Zaanstad wil samen met de politie de cybercriminaliteit in Zaanstad terugdringen. Om nog beter tegen cybercriminaliteit te kunnen optreden is de gemeente benieuwd naar uw ervaringen. Deze kunt u sturen naar meldcyber@zaanstad.nl. Vragen over dit onderwerp, kunt u ook via dit mailadres stellen. Bijvoorbeeld bij welke betrouwbare instanties u terecht kunt met vragen over het voorkomen van online oplichting. De gemeente helpt u hier graag mee op weg.bijlage – overzicht vragen en antwoorden over cybercrimewebsite – YouTube: Cybercrime in Zaanstad

Ook in Zaanstad willen we de cybercriminaliteit aanpakken. Bij cybercrime kunt u denken aan hacken (iemand breekt in op uw computer), oplichting via internet of misbruik van uw wachtwoord of DigiD. Slachtoffer? Doe dan aangifte op het politiebureau, telefonisch via 0900-8844 of online via www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen.

Om nog beter tegen cybercriminaliteit te kunnen optreden is de gemeente benieuwd naar uw ervaringen. \

Bron:https://www.zaanstad.nl/mozard/!suite86.scherm0325?mVrg=14631&mNch=he5nopp3it

Voorlichtingsmaterialen pand verhuren

Verhuurders van woningen of bedrijfspanden kunnen onbedoeld betrokken raken bij criminele activiteiten, zoals drugscriminaliteit, witwassen of illegale huisvesting. Het is dus van het grootste belang om potentiële huurders grondig te screenen en alert te zijn op verdachte omstandigheden. Waar je op moet letten, aan welke verplichtingen je moet voldoen en welke risico’s je als verhuurder loopt, lees je in de onderstaande publicaties.