Voorkomen dat je fiets wordt gestolen: zo doe je dat!

Niets zo vervelend als een gestolen fiets. Of het nou een spiksplinternieuwe elektrische fiets is of een tweedehands fiets die je ergens op een rommelmarkt voor een paar tientjes op de kop hebt getikt, je wilt hem gewoon vinden op de plek waar je hem achter hebt gelaten. Fietsdiefstal compleet voorkomen is helaas niet mogelijk, maar er zijn wel genoeg manieren om het fietsendieven zo lastig mogelijk te maken. Wij geven je graag een aantal tips.

Fiets diefstal

Bereid je voor

Het voorkomen van fietsdiefstal begint niet met het goed op slot zetten van je (elektrische) fiets, maar met een goede voorbereiding vanuit huis.

 1. Ken je fiets
  Het is belangrijk om te weten wat de kenmerken van je fiets zijn. Deze moet je namelijk doorgeven aan de politie en / of je verzekering bij een eventuele diefstal. Meestal staan de kenmerken op het aankoopbewijs van je fiets. Bewaar deze daarom goed. Heb je het aankoopbewijs niet meer? Dan kun je er voor kiezen om de kenmerken in te vullen op een fietsregistratiekaart. De fietsregistratiekaart is gemaakt door de politie en hierop vul je alle gegevens in die de politie nodig heeft om je fiets terug te kunnen vinden.

  Op de fietsregistratiekaart moet je onder andere het framenummer van je fiets invullen. Het framenummer staat op het aankoopbewijs van je fiets. Heb je het aankoopbewijs niet meer, dan kun je het framenummer terugvinden in het frame van je fiets. Meestal staat hij in de buurt van de trapas. Kun je ook daar je framenummer niet vinden? Laat dan een uniek framenummer in je fiets graveren. Steeds vaker kun je op bepaalde dagen terecht bij de politie en / of de gemeente om je fiets gratis te laten graveren. Neem contact op met je gemeente om te vragen wanneer dit voor jou mogelijk is.
   
 2. Verzeker je fiets
  Nieuwe fiets gekocht? Sluit dan een fietsverzekering af. Je voorkomt daarmee niet dat je fiets wordt gestolen, maar je rijdt wel weer snel op een nieuwe na diefstal óf je krijgt je oude fiets terug als hij wordt gevonden. De ANWB heeft verschillende fietsverzekeringen die een uitstekende dekking bieden voor een lage premie. Kijk op anwb.nl/fietsverzekering voor meer informatie. 

Weet waar je je fiets neerzet

Een algemene tip: zet je fiets niet in een winkel- of stationsgebied of rond woonhuizen. Dit zijn ‘fietsdiefstal-hotspots’ waar meer fietsen worden gestolen dan in andere gebieden. Houd dit in je achterhoofd als je je fiets neerzet.

 1. Onderweg
  Fietsen worden nog wel eens neergezet op een plek waar dat niet is toegestaan, bijvoorbeeld op het plein voor het station of voor een winkel in een drukke winkelstraat. Op deze plekken staan vaak borden waarop uitleg staat over het stalverbod. Zet je je fiets hier toch neer, dan mag de gemeente je fiets ruimen. Je fiets is dan niet gestolen, maar op te halen tegen een vergoeding in het gemeentelijk fietsdepot. Of je fiets geruimd is kun je controleren op de website verlorenofgevonden.nl.

  Zet je fiets bij voorkeur in een bewaakte fietsenstalling. Vertrouw niet op het toezicht alleen; gebruik ook altijd je slot(en). Op veiligstallen.nl vind je makkelijk een bewaakte stalling bij jou in de buurt. Geen fietsenstalling dichtbij? Zet je fiets dan altijd in het zicht en op een plek die goed verlicht is. Fietsendieven houden namelijk niet van pottenkijkers. Let wel: op te drukke plekken kijken voorbijgangers nauwelijks om zich heen en kan de drukte de bewegingen van een dief juist camoufleren.
   
 2. Thuis
  Je fiets even snel in je voortuin zetten is verleidelijk, maar doe dit niet. Tenzij je je fiets ergens aan vast kunt zetten. Het is verstandiger om je fiets in een afgesloten schuur of garage te zetten en dan ook nog goed op slot. Op deze manier ontmoedig je dieven om je fiets te stelen, omdat het hen veel meer tijd zal kosten om de extra sloten open te breken.

Zet je fiets goed op slot

Zet je fiets op slot met minstens twee ART-goedgekeurde fietssloten: een stevig ringslot door het achterwiel en een tweede slot waarmee je het voorwiel en het frame vastzet aan de ‘vaste’ wereld, zoals aan een fietsenrek, hek of brugleuning. Hierdoor kan een dief de fiets niet meenemen naar een onopvallende plek om daar het slot open te breken.

Fietsslot nodig? Bekijk de verschillende soorten in onze webwinkel.

Fietsendieven zijn vaak gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik daarom altijd twee verschillende sloten. Ieder slot heeft zo zijn eigen handigheidjes om het dieven lastiger te maken.

 1. Ringslot
  Op veel fietsen zit standaard een ringslot. Probeer je fiets altijd zo op slot te zetten dat het ringslot tussen de spaken zit waar je ook je ventiel zit. Het is namelijk erg moeilijk om een ringslot op deze manier open te breken zonder dat het ventiel kapot gaat. En lekke banden, daar houden dieven niet van.
   
 2. Ketting- en kabelslot
  Wikkel je ketting- of kabelslot een paar keer om je fiets en een paal en maak hem dan zo hoog mogelijk vast. Wanneer een kettingslot op de grond hangt, kunnen fietsdieven met een steen op het slot slaan om hem open te breken. Met het zo hoog mogelijk vastmaken van je slot maak je het dieven met een betonschaar bovendien lastig, omdat ze de tang (of het uiteinde van de tang) niet op de grond kunnen leggen om kracht te zetten. Ook doorzagen is lastiger wanneer het slot los hangt.
   
 3. Beugelslot
  Een beugelslot kun je beter juist wel weer zo laag mogelijk vastzetten. Bevestig je hem hoog, bijvoorbeeld in het midden van het frame, dan kan een fietsendief de fiets zelf als hefboom gebruiken. Hierdoor knalt je slot open. Niet doen dus. Probeer de ruimte binnen de beugels ook zoveel mogelijk op te vullen.

Extra tip: denk aan je accessoires

Verwijder losse accessoires, zoals een kilometerteller, als je je fiets neerzet. Heb je een elektrische fiets? Verwijder dan ook, indien mogelijk, je fietsaccu en je display. Je fiets is zonder accu en display namelijk niet meer als elektrische fiets te gebruiken.

Tot slot: aangifte doen

Is je (elektrische) fiets ondanks deze tips toch gestolen? Doe dan aangifte van je gestolen fiets bij de politie. Meer over het belang van aangifte doen lees je hier

Bron: https://www.anwb.nl/fiets/diefstal-veiligheid/gestolen-fiets-voorkomen

Deel deze pagina! En volg ons.
 •  
 •  
 •