Wapenbezit bij jeugd

Bij een grote controle op middelbare scholen in Zaanstad heeft de politie onder meer messen, een stroomstootwapen en pepperspray gevonden. Tegen een aantal minderjarige verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

De controleactie werd gehouden in samenwerking met de vestigingen van Openbaar Voortgezet Onderwijs Zaanstad en een andere scholenkoepel, de stichting ZAAM. In totaal werden duizenden kluisjes gecontroleerd.

Bezorgdheid over wapenbezit

Bezorgdheid over het toenemende wapenbezit onder jongeren was één van de aanleidingen voor de zoekactie. Naast de wapens vond de politie ook hamers, illegaal vuurwerk en vals geld. 

De leerlingen bij wie spullen werden gevonden die ze niet mogen hebben, zullen op het politiebureau worden verhoord. De scholen gaan bekijken welke straf ze krijgen.

Bron: RTL nieuws en NOS

accessibility

Oproep politie!

Ouders van tieners ga in gesprek met uw kinderen over messenbezit. Dit moet echt stoppen. Laat uw kind niet mes een mes rondlopen uit zelfverdediging, want de kans is groot dat uw kind gestoken wordt met het mes van een ander kind, die het ook uit zelfverdediging bij zich droeg. Dat is het risico wat ontstaat bij ruzies. Of uw kind is ineens zelf de dader en komt in de cel terecht. En check eens de jaszakken of kleding van uw kind op messen. Of hun tas. sommige jongeren dragen tegenwoordig echt bespottelijk grote messen op zak, dat moet opvallen. En vraag uzelf af of het raadzaam is dat uw kind ‘s avonds in het donker op straat rond hangt. Ik zeg niet doen. Houdt ze thuis. Er zullen vast ouders zijn die dan zeggen; “ ik kan ze toch niet opsluiten ? “. Die opmerking hoor ik vaker. Toch wil ik alle ouders vragen heel goed na te denken over wat uw kind op straat uitspookt en of dat ook anders kan. Of u ze kunt helpen en een alternatief kunt bieden. In elk geval is mijn advies ze niet doelloos op straat te laten rondhangen hele avonden. Dat is vragen om problemen. Dat blijkt wel….😢

Bron: Wijkagent Mark Krom

Bericht Burgemeester

Wapens zijn een probleem van ons allemaal.
Zaanstad werd donderdag opgeschrikt door een verschrikkelijk steekincident. Afgelopen vrijdag deed ik hier een oproep aan ouders om het gesprek aan te gaan met hun kinderen.
Ik heb hier heel veel reacties op gekregen. Het lukt niet om iedereen apart een reactie te sturen, daarom dit bericht.

Naar aanleiding van de reacties trek ik een aantal conclusies. Het is goed om te lezen dat veel mensen het met me eens zijn dat ouders hierin een verantwoordelijkheid hebben. Dit is geen probleem van de politie of de overheid, het is een probleem van ons allemaal.

Er komt veel op onze kinderen af. Van (sociale) media tot groepsdruk. Het is aan ons ze te helpen de juiste weg te vinden in de wereld. Daarbij kan de overheid repressief optreden. Wij kunnen preventief fouilleren en straffen. De wapeninleveractie van de afgeloepn 2 weken heeft bijna 200 wapens opgeleverd. We zetten in op jongerenwerk en jeugdboa’s. Het onderwijs kan hulp bieden bij het zorgen voor een veilige omgeving en de juiste normen. Goed om te melden dat het Saenredam College vandaag al gesprekken met alle leerlingen heeft gevoerd over dit onderwerp. Maar ouders moeten ook hun rol spelen. Ook zij moeten in gesprek met hun kinderen duidelijk maken dat het niet normaal is om met een wapen op zak te lopen. We moeten dit patroon doorbreken. Iedereen moet een stapje extra zetten.

Ik ben blijvend gemotiveerd om mijn rol te spelen. Komende week ga ik het gesprek aan. Met onderwijs, politie, horecaondernemers en ouders. We moeten dit als gemeenschap niet willen. We moeten ons wapenen tegen de wapens!

Dank voor al jullie reacties. Ik zie dit als een steun in de rug op weg naar een Zaanstad zonder wapens!

Bron: Facebook pagina Burgemeester

Meer hierover:

Pagina delen