Wapeninleveractie levert 197 wapens op

Wapeninleveractie levert 197 wapens op

Maar liefst 197 wapens zijn in de afgelopen twee weken bij de politie Zaanstreek ingeleverd. De gemeente Zaanstad begon samen met de politie en het Openbaar Ministerie een wapeninleveractie om het wapengeweld in de regio terug te dringen.

Dit gebeurde na een reeks incidenten waar wapens bij betrokken waren. De wapeninleveractie is een aanvullende maatregel op het preventief fouilleren rond het centrum van Zaandam.

Van 20 januari tot en met 2 februari konden wapenbezitters zonder vervolging hun wapens bij de politie kwijt. Tijdens de inleverweken werden 22 vuurwapens, 3 nepvuurwapens, 53 luchtdrukwapens, 16 alarmpistolen en 1.5 kilo munitie ingeleverd. Naast de schietwapens werden er 71 messen ingeleverd, 10 boksbeugels, 12 zwaarden, 5 tasers, 3 ploertendoders en 2 granaten.

Tekst gaat verder onder de video.


Hoger dan verwacht
“Wat een overweldigend resultaat! De aantallen zijn hoger dan verwacht”, aldus Sherwin Tjin-Asjoe, teamchef basisteam Zaanstad. “Het geeft ook blijk van draagvlak in de maatschappij voor deze actie en voor het aanpakken van dit probleem. Maar we zijn er nog niet. Dit vraagt om een maatschappelijk offensief tegen wapens samen met onze partners zoals horecagelegenheden, scholen, openbaar vervoer en ouders.”

Alle ingeleverde wapens worden onderzocht of ze betrokken zijn geweest bij misdrijven. In dat geval zal er een vervolgonderzoek plaatsvinden en kan de houder als verdachte worden aangemerkt.

Bron: RTV Zaanstreek