Autobranden Poelenburg

Man aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij autobranden Zaandam

ZAANDAM 18 apr. 2023
De politie heeft dinsdagavond 18 apr. 2023 een minderjarige jongen aangehouden omdat hij een dreigmail naar een middelbare school in Zaandam zou hebben verstuurd, meldt de politie.

Aanhouding verdachte handboeien logo daglicht

Op dinsdag 18 apr. 2023 werd bekend dat het vmbo Pascal Zuid de deuren had gesloten vanwege de dreigmail. In de mail waren foto’s van vuurwapens toegevoegd. Volgens een woordvoerder van de school stond in de mail dat de afzender de leerlingen en de docenten iets wilde aandoen.

Het is niet bekend waarom de jonge verdachte uit Zaandam de mail zou hebben gestuurd.

Teamchef Sherwin Tjin-Asjoe: “Ik ben erg blij dat we iemand hebben aangehouden. Autobranden zorgen veel onrust in de stad. Daarom hebben we eerder ook een groot buurtonderzoek verricht in Poelenburg en samen met de gemeente een bijeenkomst georganiseerd voor bewoners. We kunnen geen garantie geven dat het stopt, maar deze aanhouding geeft wel aan dat we er bovenop zitten en er alles aan doen om een voertuigbrand te voorkomen. We nemen dit soort incidenten zeer hoog op”.

Burgemeester Zaanstad
“De afgelopen tijd hield deze zaak de inwoners flink bezig in deze wijk en dat begrijp ik goed”, zegt burgemeester Jan Hamming van Zaanstad. “Autobranden hebben een enorme impact. Op eigenaars en op hele buurten. Voor ons was het dan ook prioriteit om hier actie tegen te ondernemen. Hierbij was het van straat halen van de (mogelijke) dader het belangrijkst. Dat de politie nu iemand heeft aangehouden is geweldig nieuws en hiervoor verdienen ze een groot compliment”.

Het onderzoek van de politie gaat door. Mensen met informatie blijven welkom. Anoniem melden kan via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Bellen met de politie kan via 0900-8844.

Aanhouding autobranden Zaandam

Op 20 maart was er een grote opkomst in Poelenburg. Begrijpelijk na 22 autobranden vanaf zomer 2022.
De presentatie ging over: “alertheid en andere signalen van herkenning”

Bewoners hebben ook een eigen verantwoordelijkheid en zullen zelf actie moeten ondernemen stelde de voorlichter (voormalig politie agent voor). Je aansluiten bij een buurtpreventieteam of alarm App-groep is hierbij aan te raden.

Zaandammers uit wijken Poelenburg en Peldersveld zijn steeds vaker slachtoffer van een autobrand of woninginbraak. De gemeente, politie en buurtpreventieteam organiseren een informatiebijeenkomst om inwoners te helpen de kansen op een brand of inbraak te verkleinen.

Sinds eind juli van 2022 zijn er ruim 20 autobranden in Zaandam geweest. Bijna de helft was in Poelenburg en Peldersveld. Ook zijn er volgens Zaanstad relatief veel inbraken in de laatste maanden.

Bewoners in de Zaandamse wijk Poelenburg vertelden eerder de reeks autobranden in de omgeving ’zat te zijn’. Al maanden duiken uitgebrande auto’s op in Zaandam. Daarnaast zou het aantal woninginbraken ook zijn gestegen. Op de informatiebijeenkomst krijgen bezoekers de precieze aantallen te zien, uitleg over hoe bewoners zelf de kans op een woninginbraak kunnen verkleinen en wanneer men de politie moet bellen.

Een ervaren oud-politiespecialist gaat laten zien hoe en waar brandstichters in de Zaanse omgeving toe kunnen slaan. Burgemeester Jan Hamming en wijkwethouder Harrie van der Laan zijn ook aanwezig.

Bron:Man aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij autobranden Zaandam | politie.nl

Bijeenkomst

De bijeenkomst vond plaats in buurtcentrum De Poelenburcht op maandag 20 maart tussen 20 en 21:30 uur. Iedereen uit de gemeente was welkom.

Download hier de poster

Meer hierover:

Pagina delen