Preventief fouilleren

Verlenging preventief fouilleren gemeente Zaanstad

Het centrum van Zaandam, de Russische Buurt en de wijk Poelenburg zijn voor een periode van 6 maanden opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Dit betekent dat de politie tijdens deze periode de mogelijkheid heeft om mensen in dit gebied preventief te fouilleren.
Het afgelopen half jaar zijn er meerdere ernstige incidenten in de openbare ruimte geweest waarbij wapens betrokken waren. Het aantal incidenten met wapens op straat is voor het derde jaar op rij gestegen in Zaanstad, zowel binnen als buiten het aangewezen veiligheidsrisicogebied. Tegelijkertijd worden er ook meer wapens onderschept tijdens de preventief fouilleeracties. De burgemeester wil zoveel mogelijk een einde maken aan ernstig geweld en heeft daarom na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie besloten om de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied te verlengen.


Vooral steekwapens onderschept


Tussen mei en oktober zijn er 6 controleacties gehouden waarbij 1.189 personen en 231 voertuigen zijn gecontroleerd. Daarbij werden 26 wapens aangetroffen, waarvan het merendeel (21) steekwapens betrof. De acties leverden in totaal 8 arrestanten op, waarvan 6 inzake de Wet Wapens en Munitie.
Wapenbezit terugdringen
De verlenging start 3 januari 2020 en geldt tot 1 juli 2020. Gemeente Zaanstad verwacht dat preventief fouilleren in deze wijken bijdraagt aan het verminderen van wapenbezit en -gebruik. Na deze periode volgt opnieuw een evaluatie.

Bron: Gemeente Zaanstad

Pagina delen