Het aantal fietsdiefstallen is in 2022 bijna verdubbeld doordat we na lockdowns weer vaker onderweg zijn en fietsen onbeheerd achterlaten. Bij de ANWB, de grootste fietsverzekeraar van het land, steeg het aantal diefstallen van zesduizend in 2021 naar elfduizend dit jaar. Vooral dure e-bikes zijn populair. De ANWB gaat de premies daarom flink verhogen.
bron:Fietsdieven slaan vaker toe: aantal diefstallen in 2022 bijna verdubbeld | Economie | NU.nl
Bendes vervoeren fietsen naar het buitenland
De extra diefstallen worden volgens de ANWB niet gepleegd door junks in de stad, maar door georganiseerde internationale bendes. Die transporteren gestolen fietsen snel naar het buitenland.
Bij een deel van de klanten is een track-and-tracechip op de fiets gemonteerd. “Dan wordt een deel van de fietsen teruggevonden, vaak in safehouses, soms al helemaal gedemonteerd en in plastic verpakt voor transport naar het buitenland”, zegt Kregel.
Drie op tien fietsen worden teruggevonden
De chips zijn niet direct een oplossing voor de toename van het aantal diefstallen. Uiteindelijk worden drie op de tien fietsen binnen enkele dagen teruggevonden. “Georganiseerde fietsdieven hebben ook het gereedschap om de volgchips te verwijderen.”
De ANWB hoopt dat fietsfabrikanten met een standaardoplossing komen waarbij de volgchips in de fiets zijn gemonteerd. Verder moedigt de verzekeraar van de ANWB fietsers aan om meer dan één slot te gebruiken en onderdelen als accu’s mee te nemen als je je fiets achterlaat.
Als u ontdekt dat uw fiets weg is, kan het zijn dat de gemeente hem heeft verwijderd. Hij hoeft dus niet gestolen te zijn. Voordat u aangifte doet, neemt u eerst contact op met het fietsdepot van uw gemeente. Via deze link kunt u alle fietsendepots raadplegen. Staat uw fiets daar niet, dan kunt u aangifte doen.
Het is belangrijk dat u het framenummer en het merk opgeeft, daardoor kan de politie uw fiets sneller terugvinden.
Wij hebben een aantal adviezen op een rijtje gezet:
Tips om fietsdiefstal te voorkomen
- Noteer zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets op een fietsregistratiekaart.
- Laat een diefstalpreventiechip op of aan de fiets aanbrengen. …
- Maak gebruik van een bewaakte stalling.
- Laat uw fiets ‘s avonds of ‘s nachts niet op een onverlichte plek staan.
- Markeer uw fiets voor bescherming tegen diefstal. Gemarkeerde en geregistreerde fietsen zijn waardeloos voor potentiële dieven of helers
- Gebruik twee sloten
- Zoek een ART-slot met minimaal 2 sterren
- Neem accu en display mee
- Gebruik de pincode
- Let op de plek waar je de fiets stalt
- Beveilig je fiets met een GPS-tracker
- Geen e-bike nodig? Kies dan een gewone fiets
Er zijn diverse sites waar u deze tips kunt nalezen en ik verwijs er gemakshalve naar voor verdere toelichting;
- Cijfers aantal e-bike en fietsdiefstallen in 2022 tonen het nut van een goed slot – Fietsslot.nl
- https://www.anwb.nl/fiets/diefstal/gestolen-fiets-voorkomen
Heeft u informatie waar mogelijk gestolen fietsen worden aangeboden dan kunt u dit bij de Politie melden via 0900-8844. Of ANONIEM bij Meld Misdaad Anoniem (MMA) via 0800-7000.
- Doe eerst altijd aangifte bij Politie.
- Laat via sociaal media of buurt-App groep weten dat uw fiets gestolen is. (zie lijst van kanalen hier onder)
- Vermeld het op de website verloren/gevonden
Voorbeelden van sociaal media kanalen
Ook is het handig om uw bericht te plaatsen op de Facebook groep uit uw omgeving.
Gevonden fiets
Fietsdiefstalregister
Om te controleren of een fiets als gestolen staat geregistreerd kunt u kiezen uit twee mogelijkheden:
controle via chipnummer of controle via een combinatie van merk en framenummer.
Controleer zelf of u het juiste chipnummer of merk en framenummer heeft ingevoerd. Bij onjuiste invoer is het mogelijk dat u een onjuiste melding krijgt.
Gevonden Auto / Motor / Scooter
Hoe werkt het?
In de gele kentekenplaat kunt u het Nederlandse kenteken invoeren en vervolgens op [Gegevens opvragen] klikken. Alle voor deze dienst beschikbare voertuiggegevens worden getoond, verdeeld over een aantal tabbladen. Voor meer informatie over een bepaald gegeven klikt u op de informatieknop. Voor sommige voertuiggegevens wordt een code getoond die bestaat uit alleen een letter of een letter en een getal.Deze voertuiggegevens staan met dezelfde codes ook vermeld op uw kentekenbewijs. Deze (communautaire) codes zijn codes die volgens een Europese richtlijn aan een bepaald voertuiggegeven zijn gekoppeld. Deze Europese richtlijn schrijft ook voor dat alle Europese lidstaten deze codes gebruiken bij het weergeven van voertuiggegevens.