Een ‘geslaagde’ autokraak in enkele seconden, veroorzaakt in elk geval urenlange problemen voor de autobezitter. Dat ziet u ook in onderstaande opsomming:
- inbraak in de auto: 5 seconden
- aangifte doen, formulieren invullen: 5 uur
- reparatie van de auto, lakschade: 5 dagen
- aanschaf / inbouw / installeren apparatuur: 5 weken
- nog steeds glas in je auto: na 5 jaar
De meest gestolen goederen uit auto’s zijn mobiele telefoons, navigatieapparatuur, geluidsapparatuur; waardepapieren en laptops
- Maak van je wagen geen uitstalraam door er waardevolle voorwerpen zoals GPS, laptop, GSM, enz. zichtbaar in achter te laten. Kan je om een of andere reden deze voorwerpen niet meenemen, zet ze dan in de koffer.
- Mobiele GPS en GSM verwijder je steeds uit de wagen wanneer je deze achterlaat, net als de GPS-houder. Veeg ook de zuignapafdruk van de voorruit. Hoe minder aanwijzingen je dieven geeft, hoe beter.
- Om aan te tonen dat er geen waardevolle voorwerpen in het handschoenkastje liggen, kan je dit best laten openstaan.
- Zorg er voor dat de wagen steeds goed is afgesloten wanneer je deze achterlaat, zelfs al is dit maar voor even.
- Word je slachtoffer van diefstal uit een niet afgesloten wagen, dan moet je niet rekenen op schadevergoeding door je verzekeraar.
- Laat nooit de sleutel van je wagen in het contact zitten, zelfs niet voor een korte stop. Verstop ook nooit een reservesleutel op een geheime plaats in de wagen.
- Als je auto over een keyless systeem beschikt, bewaar dan je autosleutel ver van je voordeur / de straatzijde van je huis of in een bakje van zilverpapier. Meer info over keyless autodiefstal vind je hier.
- Laat je autodocumenten bij voorkeur niet in de wagen liggen. Bewaar thuis ook altijd een kopie van al je boorddocumenten.
- Hou een inventaris bij van al je waardevolle voorwerpen. Je kan daarvoor een registratiekaart gebruiken waarop je de gegevens noteert van bijvoorbeeld je GSM, laptop en GPS. Een goede beschrijving van deze voorwerpen kan er voor zorgen dat de politie teruggevonden goederen sneller kan terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar.
- Parkeer zo weinig op afgelegen of onverlichte plaatsen. Kies bij voorkeur een niet afgelegen, druk bezochte en goed verlichte parkeerplaats.
- Draai de wielen van de geparkeerde wagen in de richting van het voetpad.
- Plaats je wagen in de garage wanneer je thuis bent. Sluit alle toegangen tot de garage goed af. Laat de sleutels van je wagen niet liggen op een zichtbare of evidente plaats.
- Diefstal van een nummerplaat kan bemoeilijkt worden door de nummerplaat te bevestigen met blindklinknagels ( popnagels) i.p.v. schroeven. Voor nummerplaten die bevestigd zijn in een nummerplaathouder bestaan er speciale zelfklevende aluminiumstrips waarmee de plaat extra ‘vastgekleefd’ wordt .
LAAT UW AUTO NIET STELEN.
Wij zien een stijging van diefstal van personenauto’s met Keyless entry.
Zorg ervoor dat uw sleutels ver van uw auto of in een metalen bak met deksel liggen.
Bron: Politie Zaanstreek
Elke dag worden in Nederland autos gestolen of in ingebroken. Dieven worden zijn inventiever om autos open te maken en zelf te starten. Dit allemaal zonder de sleutel nodig te hebben en zonder schade te veroorzaken aan de auto. Zij maken gebruik van het signaal van uw eigen sleutel. Dieven kunnen het signaal van uw autosleutel op afstand uitlezen en daarmee uw auto openen. Zelfs als uw autosleutel in uw jaszak zit achter een gesloten voordeur.
In een afgesloten blikje of een anti-diefstalbeschermhoes beschermt uw autosleutel tegen ongewenst uitlezen.
De beschermhoes is speciaal ontworpen om smart keys te kunnen beschermen. De stevige zwarte nylon buitenkant zorgt voor een licht en stevig ontwerp.
MEER DAN ALLEEN AUTOSLEUTEL.
Naast het beschermen van de autosleutel, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld pasjes te beveiligen.
LET OP:
Anti-diefstalbeschermhoes is een aan slijtage onderhevig product. Afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik (aantal keren openen en sluiten, kreukelen van de smart tech etc) kan de werking verminderen. Controleer daarom altijd de werking .
Met deze vijf tips voorkom je dat dieven jouw auto strippen
Dieven die koplampen uit een Mercedes of Porsche slopen, die je hele auto strippen, of die inbreken om je airbags te stelen, het is de laatste jaren schering en inslag. Hoe zorg je ervoor dat jouw auto-onderdelen níét worden gestolen? Vijf tips:
1. Beveilig je velgen met slotbouten
Als je niet oppast, ontmantelen dieven je hele auto, maar één onderdeel kun je in elk geval gemakkelijk beveiligen. Dat zijn de velgen. Door er slotbouten aan te bevestigen, voorkom je dat ze worden gestolen. Deze bouten draai je net als ‘normale’ bouten vast in het wiel, maar er is één verschil: er is een speciale sleutel nodig om ze weer los te draaien. Slotbouten zijn niet superduur. Voor twee of drie tientjes koop je al een setje van vier. Eenmaal aangeschaft? Bewaar ze dan uiteraard niet in je auto.
2. Koop geen (of een goede) keyless auto
De diefstal van keyless auto’s – waarvoor dus geen sleutel nodig is om de deuren te openen of de motor te starten – neemt een enorme vlucht. Volgens deskundigen zijn vrijwel alle auto’s van 2017 en ouder met zo’n systeem simpel te stelen.
Internet staat vol met video’s van criminelen die bij de voordeur van een huis staan te scannen op een signaal van een autosleutel. Dit signaal kunnen ze vervolgens klonen of versterken en met een ander apparaat aan de auto doorgeven waardoor de deuren openen en ze ermee kunnen wegrijden.
De Britse firma Thatcham Research heeft een testmethode ontwikkeld om te bepalen hoe gevoelig nieuwe auto’s zijn voor keyless diefstal. De meerderheid van de geteste auto’s wordt beoordeeld als ‘slecht’.
3. Richt die camera bij je huis ook op je auto
Een camera ophangen om je huis te beveiligen tegen inbraak mag. Een camera richten op de openbare weg of het huis of de tuin van je buren mag niet. Maar mocht je een beveiligingscamera hebben, dan kun je natuurlijk wel een beetje creatief zijn bij het ophangen.
Zo tipt Wouter Verkerk, de directeur van Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV): „Als je camera’s bij je huis hebt, richt die dan (ook) op je auto.” Plaats ook een bord bij je woning waarop je vermeldt dat er beveiligingscamera’s bij je huis hangen.
4. Bouw een alarmsysteem in
Zelfs je lelijke eend van voor 1990 kun je zelf beveiligen. Simpelweg door een alarmsysteem in te laten bouwen. Zorg dan wel even dat je een autoalarm hebt met het CCV-keurmerk (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid).
Het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging garandeert de kwaliteit van de ingebouwde beveiliging. Het zegt verder iets over de vakkundigheid van het personeel dat de beveiliging heeft ingebouwd en de wijze waarop zij hun werkzaamheden uitvoeren.
5. Parkeer je auto op een verlichte plek„
Zet je auto’s alsjeblieft binnen”, is het advies aan garagehouders en particulieren. Maar wat als je nou geen garage hebt? „Dan zou ik de auto op een goed verlichte plek zetten.”
Een voor de hand liggende tip misschien, maar wel een heel nuttige. Want: ‘Een goed verlichte, openbare parkeerplaats doet het over het algemeen minder goed bij dieven dan een donker hoekje in een zijstraatje. Daarnaast wordt zeker de helft van de autodiefstallen in de avond gepleegd’, stelt bijvoorbeeld autoverkoopsite OSW.