Voorkomen dat je fiets wordt gestolen: zo doe je dat!

Tips om fietsdiefstal te voorkomen

  1. Noteer zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets op een fietsregistratiekaart.
  2. Laat een diefstalpreventiechip op of aan de fiets aanbrengen. …
  3. Maak gebruik van een stalling.
  4. Laat uw fiets ‘s avonds of ‘s nachts niet op een onverlichte plek staan.

Niets zo vervelend als een gestolen fiets. Of het nou een spiksplinternieuwe elektrische fiets is of een tweedehands fiets die je ergens op een rommelmarkt voor een paar tientjes op de kop hebt getikt, je wilt hem gewoon vinden op de plek waar je hem achter hebt gelaten. Fietsdiefstal compleet voorkomen is helaas niet mogelijk, maar er zijn wel genoeg manieren om het fietsendieven zo lastig mogelijk te maken.

Wij geven je graag nog een aantal tips.

1. Noteer je framenummer

Noteer altijd je framenummer. Het framenummer maakt je fiets uniek en daarmee kun je aangifte doen bij de politie.

2. Gebruik twee sloten

poolse sleutel
Een voorbeeld van een ringslot dat geopend is met wat een ‘Poolse sleutel’ of een ‘Poolse loper’ wordt genoemd. Uit de handleiding van de politie: Hoe herken ik een gestolen fiets? Bron: stavc.nl

Zet je fiets met twee sloten op slot. Een ringslot alleen is niet genoeg. De Rotterdamse politie meldt dat er lopers van Solid-sloten van AXA in omloop zijn. Volgens de fabrikant is dat onmogelijk. Uit onderzoek naar fietsendieven in Zwolle twee jaar geleden bleek dat AXA Defender-ringsloten gemakkelijk te kraken zijn met wat een ‘Poolse sleutel’ wordt genoemd. De politie gaf dit door aan Axa. Het bedrijf uit Veenendaal zegt dat na de waarschuwing door de politie de sloten meteen zijn aangepast. AXA heeft ook privédetectives op de online aanbieders van ‘Poolse sleutels’ afgestuurd.

3. Geen fietsenrek om je fiets aan vast te maken?

Bicycle parking racks in one of the office centres in Krakow
Beeld-auteur: Jakub Wlodek

Probeer je fiets ergens aan vast te maken. Dat lukt niet altijd. Veel gemeenten vervangen op drukke locaties rekken door parkeervakken. Als er te weinig rekken zijn, meld dat dan bij je Fietsersbondafdeling.

4. Fiets weg? Soms staat die nog om de hoek.

dievenplankje fietsdiefstal
Dit plankje met kleine wieltjes zetten dieven onder een achterwiel van een op slot staande fietsen. En dan lopen ze weg met de fiets. In beslag genomen door de Rotterdamse politie. Beeld-auteur: Michiel Slütter

Dieven zetten soms fietsen een eindje verder neer. Dan wachten ze even om te bekijken of het geen lokfiets is van de politie. Het loont dus om even in de buurt te zoeken.
Dieven hebben plankjes met wieltjes eronder. Die zetten ze onder het achterwiel. Ze parkeren de fiets dan een eindje verder en halen die dan later op, ’s nachts bijvoorbeeld. Als je fiets weg is, kijk dan even rond in de buurt.

Het kan ook zijn dat wegknipteams van de gemeente je fiets mee hebben genomen.
Zeker als je fiets buiten de rekken stond, is het belangrijk om eerst te controleren of de gemeente er niet mee aan de haal gegaan is. Gemeenten hebben het recht om gevaarlijk gestalde fietsen of weesfietsen te verwijderen. Sommige gemeenten interpreteren die regels echter wel erg ruim. Op de site van je gemeente of op verlorenofgevonden.nl kun je opzoeken of je fiets misschien in een fietsendepot staat.

5. En check de social media-accounts van de politie

Kijk op de social media-accounts van wijkagenten of de politie. Agenten doen er alles aan om fietsen terug te bezorgen bij de eigenaar. Daarom posten agenten foto’s van fietsen die ze bij verdachten hebben gevonden.

6. Fiets echt weg? Doe aangifte!

En doe bij diefstal altijd aangifte. Hoe meer aangiftes, hoe beter de politie fietsdiefstal kan bestrijden. En de kans dat je fiets terug komt, is ook groter als je aangifte doet.

7. Heterdaad

Als je iemand een fiets ziet stelen (een heterdaad), bel dan 112.

Bron: https://www.fietsersbond.nl/onderweg/fietsdiefstal/fiets-en-diefstal-zeven-handige-tips/

Bereid je voor

Het voorkomen van fietsdiefstal begint niet met het goed op slot zetten van je (elektrische) fiets, maar met een goede voorbereiding vanuit huis.

Ken je fiets


Het is belangrijk om te weten wat de kenmerken van je fiets zijn. Deze moet je namelijk doorgeven aan de politie en / of je verzekering bij een eventuele diefstal. Meestal staan de kenmerken op het aankoopbewijs van je fiets. Bewaar deze daarom goed. Heb je het aankoopbewijs niet meer? Dan kun je er voor kiezen om de kenmerken in te vullen op een fietsregistratiekaart. De fietsregistratiekaart is gemaakt door de politie en hierop vul je alle gegevens in die de politie nodig heeft om je fiets terug te kunnen vinden.

Op de fietsregistratiekaart moet je onder andere het framenummer van je fiets invullen. Het framenummer staat op het aankoopbewijs van je fiets. Heb je het aankoopbewijs niet meer, dan kun je het framenummer terugvinden in het frame van je fiets. Meestal staat hij in de buurt van de trapas. Kun je ook daar je framenummer niet vinden? Laat dan een uniek framenummer in je fiets graveren. Steeds vaker kun je op bepaalde dagen terecht bij de politie en / of de gemeente om je fiets gratis te laten graveren. Neem contact op met je gemeente om te vragen wanneer dit voor jou mogelijk is.
 

Fiets diefstal

Verzeker je fiets


Nieuwe fiets gekocht? Sluit dan een fietsverzekering af. Je voorkomt daarmee niet dat je fiets wordt gestolen, maar je rijdt wel weer snel op een nieuwe na diefstal óf je krijgt je oude fiets terug als hij wordt gevonden. De ANWB heeft verschillende fietsverzekeringen die een uitstekende dekking bieden voor een lage premie. Kijk op anwb.nl/fietsverzekering voor meer informatie. 

Pagina delen