Eerste Hulp Bij Ongelukken

Niemand wil met lege handen staan bij een ongeval. Door te weten wat u kunt doen, kunt u snel iemand helpen. Dit kan o.a. via een EHBO en AED/reanimatie cursus. Uiteraard zijn er ook de nodige apps die je kunnen helpen. Meer informatie over EHBO is te vinden op www.EHBO.nl

Preventie van circulatiestilstand


Indien een slachtoffer zich onwel voelt kan dat wijzen op stoornis van het hart of de
circulatie. Denk daarbij aan:
• een drukkende pijn op de borst;
• uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek;
• zweten;
• misselijkheid of braken.


Minder duidelijke signalen zijn:


• pijn in de bovenbuik, kaak, nek of tussen de schouderbladen, zonder pijn op de borst;
• kortademigheid;
• extreme moeheid;
• duizeligheid;
• onrustig gevoel of gevoelens van angst;
• snelle ademhaling.
Als meerdere signalen optreden of u twijfelt belt u 112.
De centralist zal door gerichte vragen de urgentie vaststellen.

EHBO App (Rode Kruis)

Met de EHBO-app van het Rode Kruis heb je alle EHBO instructies altijd op zak. In een noodsituatie geeft de app je ook gesproken instructies. Download gratis voor iPhone,/ Android  smartphones.

EHBO Cursus

koffer

Kijk voor een EHBO cursus in de buurt op de website van het Rode Kruis of het Oranje Kruis
Ook een EHBO cursus voor kinderen is erg handig en wordt door een aantal verzekeraars vergoed.
Mocht je EHBO vrijwilliger willen worden kijk dan op de afdeling Rodekruis Zaanstreek Waterland

AED & Reanimatie

Een automatische externe defibrillator (afgekort met AED) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt voor het reanimeren van een persoon. Iedere week krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand, jong en oud! De overlevingskans van een slachtoffer neemt toe als binnen 6 minuten wordt gestart met hartmassage en zo snel mogelijk de AED wordt gebruikt.

In Zaanstad hangen meerdere Buurt-AED’s die dag en nacht bereikbaar zijn. Daarnaast hangen er ook een aantal AED’s bij bedrijven, winkels en in appartementengebouwen. Deze zijn uiteraard niet 24×7 bereikbaar. Vandaar het belang van openbare Buurt-AED’s (met een pincode). De meldkamer van 112 kan via de HartslagNu App direct burgerhulpverleners inschakelen om een AED te halen en naar het slachtoffer te gaan voor een reanimatie. In de oproep krijgt de hulpverlener de pincode van de kast te zien.

AED Cursus

Mocht je nog geen AED cursus hebben gedaan doe dit dan zo snel mogelijk. Dit kan o.a. via de website van de hartstichting 

Wat is burgerhulpverlening?

Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij een oproepsysteem voor reanimatie. Bij een hartstilstand in de buurt krijg je via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan.
De eerste 6 minuten zijn cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Een ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn. Jij misschien wel.

Aanmelden als burgerhulpverlener bij HartslagNu

Heb je een AED certificaat? Meld je dan direct aan als burgerhulpverlener via http://www.hartslagnu.nl of via de app ‘HartslagNu (nieuw). Download gratis voor IPhone of Android. Vul vervolgens je profiel en beschikbaarheid in op de App. Mocht er op basis van je woon/werkadres of huidige locatie een melding in je omgeving zijn dan ontvang je hiervan direct een bericht.

Aanmelden als burgerhulpverlener in Zaanstreek

Meld je als burgerhulpverlener in Zaanstad tevens aan bij de https://www.ggdzw.nl/nieuws/actueel/zaanstreek-waterland-hartveilig/ waarin burgerhulpverleners in Zaanstad met elkaar contact houden.

Reanimatie App

Met de volledig vernieuwde Reanimatie App is je kennis over reanimatie altijd en overal up-to-date. Download daarom direct de gratis Reanimatie App voor IPhone of Android.

Meer weten over reanimatie……

AED aanmelden

Weet je een AED te hangen die mogelijk nog niet is geregistreerd (bijv. in een woning, appartementencomplex of bedrijf) meld dit dan op https://hartslagnu.nl/aed/aanmelden-aed/

AED aanschaffen

Wil je een AED aanschaffen voor je bedrijf of VVE kijk dan op deze site. Wil je als bewoner een Buurt AED in je straat in Zaanstad, neem dan contact op met https://www.hartstichting.nl/aed

Pagina delen