Hulpvraagfraude

(via bijvoorbeeld WhatsApp)

Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende via bijvoorbeeld WhatsApp. Bijvoorbeeld als uw (klein)zoon of (klein)dochter, maar regelmatig ook als vriend of vriendin.
Er wordt gevraagd om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek.

Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Ook sturen criminelen soms zelfs via het WhatsApp-account van degene die u kent, de vraag om geld. Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. Vertrouw zo’n bericht daarom niet zomaar.
Bel altijd eerst de persoon zelf op het oude nummer en zorg dat u deze persoon ook daadwerkelijk spreekt.

Waar moet u op letten?

  • Maak nooit zomaar geld over zonder dat u iemand daadwerkelijk hebt gesproken of gebeld. Controleer altijd rechtstreeks bij de bekende door zijn/haar oude nummer te bellen. Niet gebeld = geen geld.

Voorkomen dat oplichters u benaderen

  • Plaats uw telefoonnummer niet openbaar op social media, website of online handelsplatformen;
  • Om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van uw WhatsApp-account kunt u twee-staps-verificatie instellen. Dat is een extra beveiliging. Op Veiliginternetten.nl staat hoe je dit kunt doen.
Kijkt u hier het voorlichtingsfilmpje van het ministerie van Justitie en Veiligheid met in de hoofdrol de acteur Kees Hulst, bekend van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’.

Wie een slotenmaker zoekt om het huis in te kunnen terwijl de sleutel zoek is, moet oppassen voor oplichters. “Neem nóóit een sleutelmaker die bovenaan de zoeklijst op Google staat”, tipt Gerard Swier van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde (NSGG). “En kijk of hij een winkel in de buurt heeft.”

Ben je toch slachtoffer geworden?

  • Doe altijd aangifte bij de politie (ook bij een poging). Dit kan ook digitaal. Maak een bestandje aan van het WhatsApp gesprek, zodat je die bij de aangifte kunt voegen.
  • Meld het zo snel mogelijk bij je bank (ook bij een poging) om het rekeningnummer van de oplichter te laten blokkeren en zo andere slachtoffers te voorkomen.
  • Meld het bericht ook als je geen slachtoffer bent geworden bij de Fraudehelpdesk.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over hulpvraagfraude op Veiliginternetten.nl.

Pagina delen