Zaanstad buurtpreventie gecertificeerd

6-April 2021

Buurtpreventie Zaanstad is nu ook officieel gecertificeerd door landelijke verenging van Veiligheidsinitiatief.

Veiligheidsinitiatief helpt initiatieven te versterken, de community te ontwikkelen en samen te werken met partners.

De vereniging voor burgerveiligheidsinitiatieven, Veiligheidsinitiatief, helpt inwoners van gemeenten bij het opzetten van een buurtpreventie. Veiligheidsinitiatief heeft op basis van gesprekken en vragenlijsten een oordeel gegeven over de kwaliteit van de activiteiten en de organisatie. En dat leidde tot een positief resultaat.

De erkenningsregeling van Veiligheidsinitiatief biedt veiligheidspartners de garantie dat de leden van het initiatief op de hoogte zijn van wettelijke kaders en in staat zijn tot een gecoördineerd en effectief optreden. De certificeringstoets wordt afgenomen bij de coördinator(en), gemeente en politie, deels mondeling en deels schriftelijk.

Buurtpreventie Zaanstad heeft de afgelopen periode een audit ondergaan. De audit is om de basiskwaliteit van het initiatief te borgen en om de mogelijkheden tot vergroten van impact te verkennen.  Buurtpreventie Zaanstad heeft met positief resultaat de audit doorlopen. We zijn er trots op dat Buurtpreventie Zaanstad en gemeente Zaanstad de certificering heeft behaald..

De volgende stap is om de mogelijkheden tot vergroten van impact te gaan concretiseren. Een aantal mogelijkheden zijn door Veiligheidsinitiatief aangegeven in het rapport welke n.a.v. de uitgevoerde audit hebben opgesteld.

Buurtpreventie certificaat
Ondertekend door Burgemeester Jan Hamming, de voorzitter van Veiligheidsinitiatief, Lucien Stöpler, Coördinatoren Buurtpreventie Zaanstad en Politie Zaanstad (niet op de foto),

De buurtpreventieteams leveren goed werk goed in Zaanstad. Dat blijkt uit de audit die zij hebben laten doen door Vereniging Veiligheidsinitiatief. Burgemeester Jan Hamming vertelt in dit filmpje hoe trots hij is op deze vrijwilligers. Kijk je mee?
PS: Wil jij ook helpen om Zaanstad veiliger te maken? De teams kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken. Je leest er hier meer over https://buitengewoon.zaanstad.nl/veil…/buurtpreventieteams

Lucien Stöpler, voorzitter van Veiligheidsinitiatief:

,,Wij kijken naar drie punten: is dit een stabiele en goed beheerde groep, is de samenwerking met veiligheidspartners gebaseerd op het naleven van goed gedrag en is de groep effectief? We vinden de samenwerking met veiligheidspartners erg belangrijk, maar de energie van inwoners moet gekoesterd worden. We vragen gemeente en politie om ze te ondersteunen en niet te bang te zijn dat burgers eigenrichting gaan vertonen.

Dit is dan ook een belangrijk voordeel van certificering:

  1. kijken waar je staat,
  2. kwaliteit toetsen aan de noodzakelijke minimum eisen,
  3. uitdagen tot verbetering voor toekomst om te blijven groeien en impact te vergroten.

Meer hierover:

Het handboek “van initiatief tot impact kunt” u via deze link gratis downloaden.

Pagina delen