Informatie bijeenkomst Westerwatering

Op 13-02-2023 was er een druk bezochte inloopavond in de (Westerwatering) school de Compaen. Meer dan 180 buurtbewoners waren aandachtige luisteraars. Ook is er veel aandacht gegeven aan de buurtpreventie.

Zeer leerzame en nuttige informatie voor inwoners uitgelegd door Allerto.

Bewoners hebben kennis gemaakt met de nieuwe wijkagent Rick Brugman en zijn collega.

Ook onze coordinators #Westerkoog en #Westerwatering met leden waren aanwezig.

Onze dank gaat uit naar Mitchell Faber, beleidsmedewerker Openbare Orde & Veiligheid · Gemeente Zaanstad, die alles mogelijk gemaakt heeft.

Na afloop werden mooie boeketen door de gemeente #Zaanstad uitgereikt als waardering voor wat de buurtpreventie leden geheel vrijwillig doen voor de wijk

Hieronder het krant artikel van het Noord-Hollands dagblad 15-02-2023

Verslag van Tjarda Kuyt Journalist NHD

Open poorten, schuurdeuren en zelfs achterdeuren

Meer dan honderdtachtig mensen kwamen af op de inbraaktraining.

Anti-inbraaktraining voor Westerwatering

De wijk Westerwatering kampt de laatste tijd met meer woninginbraken dan andere plekken in Zaanstad. Voor de gemeente, politie en Buurtpreventie reden om een training te geven. En die bleek hard nodig, want bij tig buurtbewoners kunnen inbrekers zo binnendringen.
De aula van vmbo-school Compaen zit bomvol: meer dan honderdtachtig mensen zijn op de anti-inbraaktraining afgekomen.

Dat er zoveel animo voor is, komt mede door het grote aantal woninginbraken in Westerwatering. Daarbij weet lang niet iedereen hoe je het risico op inbraak kunt verkleinen. ,,Het is laatst nog gebeurd, een paar meter van mijn huis”, vertelt Wim (67). Zelf heeft hij nog geen inbraak meegemaakt, misschien wel door zijn alertheid. ,,Toen mijn kinderen nog jong waren heb ik overal duvels opgezet en zwakke scharnieren vervangen. Dat was toen ook naar aanleiding van een inbraak in deze buurt.”

Hij is samen met buurvrouw Aaike (66) naar de training gekomen, in de hoop er iets van op te steken. De buurvrouw doet haar best om inbrekers weg te jagen. ,,Als ik verdachte figuren zie, spreek ik ze altijd aan met: ’Bent u verdwaald?’. Maar ik kijk wel uit met wat ik zeg hoor, tegenwoordig heeft iedereen zo’n kort lontje.” Ze is niet bang voor inbrekers, mede door haar hond. ,,Dat scheelt hoor, die kan hartstikke hard blaffen. En dat schrikt hen wel af.”
Buurtbewoner Jelle (72) is zelf ooit slachtoffer geweest van een woninginbraak.

Hoewel hij snel over het gestolen goed heen kon komen, was de mentale nasleep niet altijd even makkelijk. ,,Ik lag er soms nachten wakker van. Bij elk geluid was ik heel alert. Maar goed, met de jaren is dat wel minder geworden.”

Onzorgvuldigheid

De training wordt verzorgd door voormalig politieagent Siemon Krol. Met zijn bedrijf Allerto gaat hij langs bij bewoners en ondernemers om ze te leren hoe ze de kans op inbraak kunnen verkleinen. Ter voorbereiding is Krol langs verschillende huizen in de buurt geweest om te checken hoe inbraakproof Westerwatering is. De conclusie? Niet zo goed. Zeven minuten lang laat Krol aan de hand van bodycambeelden zien hoe hij moeiteloos binnendringt in huizen.

Aan de lopende band trekt hij poortdeuren, schuurdeuren en zelfs achterdeuren open.

Ook dure fietsen staan klaar om te worden meegenomen. Bij elke achterdeur roept hij: ’Hallo, is hier iemand?’, maar negen van de tien keer krijgt hij geen gehoor.
Op één vrouw na, die duidelijk is geschrokken. ,,Ik zei nog tegen mijn zoon: vergeet niet de achterdeur dicht te doen. Wat erg dat je zo naar binnen had kunnen lopen.” Uit de zaal komen verbaasde reacties en soms wat gelach. ,,Ja, het is dom van die mensen”, zegt een vrouw in het publiek.

Maar fouten maken is menselijk, drukt Krol haar op het hart. Toch is die onzorgvuldigheid wel gevaarlijk. ,,Uiteindelijk bepaalt de mens in grote mate de veiligheid. En als ik had gewild, dan kon ik zo bij jullie inbreken.”


Overdag

En zo’n inbraak kan al binnen vier minuten gebeuren. ,,Gemiddeld heeft een inbreker 30 seconden nodig voor het inbreken, 3 minuten voor de buit halen en 30 seconden om weg te komen.” Krol tovert een grafiekje op het scherm, waarin te zien is dat het aantal woninginbraken landelijk is toegenomen. Hoe komt dat? Corona is zo goed als weg, waardoor mensen minder vaak overdag thuis zijn. En 80 procent van de inbraken gebeurt overdag. ,,Waar let een inbreker op als hij rondkijkt?”, vraagt de oud-politieagent aan het publiek. ,,Vluchtwegen, zodat ’ie zo snel mogelijk weer weg kan”, roept iemand. Klopt.

De kans is nog groter bij hoekhuizen en vrijstaande huizen. Daar kom je makkelijker weg en is de sociale controle minder groot.
Maar wat moet je dan wel doen om inbrekers te weren? ,,Goed hang- en sluitwerk, traceerbare spullen en een alerte buurt zijn heel belangrijk.”
Als tip geeft Krol dat je aan iedereen een open vraag kunt stellen, zoals: ’Wat doe je hier?’ of ’Waar werk je dan?’. Ook stipt hij het belang van begroeten aan. ,,Het staat niet op iemands voorhoofd dat diegene een inbreker is. Maar als je hallo zegt, voelt de inbreker zich wel gezien en dat schrikt af.” Ook komen er wat open deuren voorbij: niet op sociale media zetten dat je op vakantie bent en geen reservesleutels onder de deurmat of in de plantenbak.


Buurtpreventie

Het laatste gedeelte van de training staat in het teken van buurtpreventie: buurtbewoners die door de wijk lopen en anderen attenderen op inbraakgevoelige situaties.

Ze houden de gemeente en politie op de hoogte.

Niet geheel onopvallend was voor aanvang van de training op iedere stoel een foldertje gelegd met ’Attentie buurtpreventie’. De training lijkt daarmee een tweede doel te hebben, namelijk het werven van nieuwe vrijwilligers. Ook Krol drukt het publiek op het hart: ,,De buurt veilig maken doe je met elkaar.”
Wijkagent Rick Brugman onderschrijft die boodschap. ,,Wij kunnen dit niet helemaal alleen oplossen.

De ogen en oren van onze inwoners zijn ontzettend belangrijk.”

Een paar mensen uit het publiek roepen verbijsterd dat ze de wijkagent nog nooit hebben gezien. Brugman legt uit dat er vroeger meer wijkagenten waren dan nu door de reorganisatie van de politie. ,,Maar voor de mensen die mij nog niet hebben gezien, laten we een keer afspreken.”
Waar sommige aanwezigen vrijwilligerswerk bij de buurtpreventie overwegen, want ’zo heb je wel je loopje’, zit de ander er niet op te wachten. Vooral als het gaat om dergelijke appgroepen. ,,Ik heb wel eens in zo’n appgroep gezeten. Ik ben er uiteindelijk uitgestapt omdat er zoveel onzin in werd gedeeld.

Dat ze dan buitenlandse mensen onevenredig snel verdenken van verdacht gedrag. Sommigen slaan er te ver in door.” Wel heeft het publiek iets van de training opgestoken.

Aaike (66): ,,Ik ga wel door met het stellen van open vragen aan verdachte figuren. Dat vond ik een handige.”


Inbraakgevoelige wijk

Hoe komt het dat sommige wijken meer last hebben van woninginbraken?

Dat komt door de werkwijze van inbrekers, zegt een politiewoordvoerder. ,,Inbrekers ’investeren’ vaak in een bepaalde wijk.

Dan gaan ze uitvoerig verkennen waar de vluchtroutes zitten en wat voor soort sloten de huizen hebben.

Dat zorgt in korte tijd voor een piek aan inbraken in een wijk.”

De anti-inbraaktraining is bedoeld om buurtbewoners alert te maken op verdachte situaties en deze ’verkenningsronde’ te belemmeren.

Pagina delen