Inleveractie wapens

Nog wapens in bezit? Lever ze zonder problemen in

Lever anoniem je wapen in.

In de Week van de Veiligheid doet de gemeente Zaanstad  mee aan de landelijke inleveractie van wapens. Iedereen kan dan de hele week straffeloos zijn wapen inleveren. De Week van de Veiligheid vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 17 oktober.

Burgemeester Jan Hamming: ’Met zijn allen, willen we zorgen voor een veilig Zaanstad. Wapens horen dan ook niet thuis in Zaanstad. Helaas neemt het wapenbezit in heel Nederland vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden een schijnveiligheid. Ik wil dan ook iedereen vragen als u nog wapens in huis heeft, deze in te leveren. Doe het en help mee om de wapens uit Zaanstad te weren.’  

Anoniem inleveren

Het inleveren van messen, slag- en stootwapens gebeurt anoniem. Wapens kunt u inleveren op het politiebureau in Zaandijk. Daar staat een ton, waarin u de messen, slag –en stootwapens kunt gooien.

Vuurwapens en munitie

Voor het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosieven, moet u een afspraak maken met de politie Dat kan via telefoonnummer 0900 – 8844. De politie komt dan, in burgerkleding, langs om het wapen op te halen. U kunt deze wapens dus niet anoniem inleveren. In principe wordt u niet vervolgd, omdat u deze wapens thuis had liggen. Wel voert de politie onderzoek uit. Dat doet ze om te bepalen of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kunt u alsnog als verdachte aangemerkt worden.

Opbrengst inleveractie illegale wapens

Bewustwording risico’s wapens

Jan Hanning: “De gemeente roept ook iedereen in de sociale omgeving van jongeren op, om  de risico’s van wapens met hen te bespreken. Dat kunnen de (goot)ouder zijn, maar ook bijvoorbeeld scholen en verenigingen. 

Bron: bit.ly/2YwIZG0

Pagina delen