Nep-webshops

Het aantal nepwebwinkels is schrikbarend hoog. Naar schatting is minstens 1 op de 5 Nederlandse webwinkels onbetrouwbaar. Bespaar jezelf veel frustratie en teleurstelling. Let op deze punten om echt van nep te onderscheiden

Oplichting door nep-webwinkels voorkomen?

De kans dat je een foute webwinkel tegenkomt is best groot. 1 op de 5 Nederlandse webinkels is onbetrouwbaar. Met deze tips word jij niet meer opgelicht.


  1. Zoek niet zomaar op een merknaam of artikelnaam in Google (of Google Afbeeldingen). Zoek via winkels die je kent of via vergelijkingssites.
     
  2. Check de ‘who is’ van het domein (zoek in Google op ‘WHOIS’) en controleer wanneer en waar het domein is geregistreerd. Het is verdacht als een site zeer recent is geregistreerd en is aangevraagd in het buitenland of onbekend is. Ook een vaag e-mailadres is verdacht.
     
  3. Bekijk een onbekende webwinkel op een groot scherm. Nepshops proberen mensen te lokken met advertenties op Facebook en Instagram, die veel mensen bekijken op hun smartphone. Op zo’n klein scherm zie je veel minder snel of een advertentie of webshop in de haak is.
     
  4. Let op de groene balk of het slotje. Een beetje bonafide webwinkel heeft een beveiligde https-verbinding én een certificaat dat de echtheid van de aanvrager is gecontroleerd. Dat herken je aan de groene balk of groen slot in de adresbalk.
     
  5. Maak screenshots. Koop je iets bij een onbekende shop? Maak schermafbeeldingen van het bestelproces en de betaling. Mocht het misgaan, dan heb je een extra bewijs van betaling voor de creditcardmaatschappij.
     
  6. Meld nepadvertenties op Facebook of Instagram. Zo rapporteer je die: klik op de drie puntjes > Advertentie rapporteren > Deze advertentie is ongepast > Het is misleiding of oplichting.

Video: Hoe herken je een nep-webhop

Zeker honderd slachtoffers bestelden dure designerkleding die ze nooit geleverd kregen. Na onderzoek heeft de politie drie verdachten opgepakt op verdenking van oplichting.
Pagina delen