Vuurwerk

Dit jaar meer vuurwerkvrije zones in Zaanstad

Bron: Gemeente Zaanstad

ZAANSTAD – In de gemeente Zaanstad geldt dit jaar geen verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw. Wel heeft burgemeester Jan Hamming 30 vuurwerkvrije zones aangewezen binnen de gemeente. In de zones is het niet toegestaan om vuurwerk af te steken. Vuurwerk afsteken mag buiten de zones alleen tussen 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Deze vuurwerkvrije zones golden de afgelopen jaren al voor de Zaanse parken, recreatiegebieden en voor het gebied op en rondom de Zaanse Schans. Dit jaar komen hier kinderboerderijen, verzorgingshuizen en plaatsen waar dieren worden opvangen bij. Een vuurwerkvrije zone bestaat uit de locatie zelf en een straal van 250 meter daaromheen.

Veilig Oud en Nieuw voor mens en dier
Het vieren van de jaarwisseling hoort feestelijk te zijn, maar ook veilig. De vuurwerkvrije zones zijn aangewezen om gevaar, schade en overlast te voorkomen. Het gebruik van vuurwerk zorgt namelijk voor overlast voor mens en dier. Veel dieren zijn bang voor vuurwerk, omdat hun gehoor veel gevoeliger is dan dat van mensen. Daarom is gekozen om vuurwerkvrije zones aan te wijzen bij parken, de Zaanse Schans en diereninstellingen. Daarnaast zijn vuurwerkvrije zones aangewezen bij verzorgingshuizen, om overlast voor ouderen te beperken.

Nieuwe vuurwerkvrije zones:

  1. Zaanse Schans
  2. Vijfhoekpark, Zaandam
  3. Darwinpark, Zaandam
  4. Burgemeester in ‘t Veldpark, Zaandam
  5. Volkspark, Zaandam
  6. Koogerpark, Koog aan de Zaan
  7. Jagersplas, tussen Kogerveld en ‘t Kalf, Zaandam
  8. Wilhelminapark, Wormerveer
  9. Noordsterpark, Wormerveer
  10. Agathepark, Krommenie
  11. Rosariumpark, Krommenie
  12. Kinderboerderij De Veldmuis, Zaandam
  13. Kinderboerderij Darwinpark, Zaandam
  14. Kinderboerderij Rooswijk, Zaandam
  15. Kinderboerderij De Bonte Belevenis, Assendelft
  16. Wildopvang Krommenie, Krommenie
  17. Dierenzorg Zaanstreek/manege De Blijde Ruiters, Zaandam
  18. Zorgcentrum Mennistenerf, Zaandam
  19. Pennemes Woonzorg, Zaandam
  20. De Zorgcirkel Saenden, Zaandam
  21. Evean Nieuw Groenland, Zaandam
  22. Evean Oostergouw, Zaandam
  23. Evean Erasmushuis, Zaandam
  24. Evean Verzorgd Wonen, Zaandam
  25. Evean Guisveld, Zaandijk
  26. Evean Kleinschalig Wonen Rietvelden, Wormerveer
  27. Evean Acht Staten, Wormerveer
  28. Evean Rosariumhorst, Krommenie
  29. Evean Festina Lente, Assendelft
  30. Zaans Medisch Centrum, Zaandam

Vuurwerkknallen zorgen voor veel angstige momenten bij vluchtelingen uit Oekraïne. Houd hier dus ook rekening mee.

Samen kunnen we zorgen voor een veilige jaarwisseling. Hier vindt u een overzicht van de regels.

Consumentenvuurwerk afsteken

U mag consumentenvuurwerk afsteken tussen 31 december van 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. Als u buiten deze tijden vuurwerk afsteekt, riskeert u een boete of taakstraf.

Betalen voor schade
Alle kosten die door schades zijn ontstaan, worden verhaald op de dader(s). Als diegene jonger is dan18 jaar, dan zijn de ouders/verzorgers aansprakelijk. ’Heeft u een vermoeden dat uw kind in het bezit is van illegaal vuurwerk? Ga het gesprek aan met uw kind of met de Politie.

Vuurwerk kopen

U mag alleen consumentenvuurwerk kopen op 29, 30 en 31 december 2022 als u 16 jaar of ouder bent. Per huishouden is maximaal 25 kilogram vuurwerk toegestaan.

Een veilig oud en nieuw begint vandaag

Het duurt niet lang meer of het is oud en nieuw, een gezellige én veilige avond voor iedereen zou je wensen. De praktijk is helaas soms anders, want als je schade oploopt of zelfs gewond raakt door (illegaal) zwaar vuurwerk dan is het gevoel van gezelligheid snel weg.

Help ook de handel in illegaal vuurwerk tegen te gaan. Denk jij dat er ergens in jouw omgeving wordt gehandeld in illegaal vuurwerk of heb je vermoedens dat iemand in je buurt illegaal vuurwerk opslaat? Laat het dan weten ☎️ via 0900-8844 of via Meld Misdaad anoniem op 0800-7000.

Naast dat het illegaal is kan het ook levensgevaarlijk zijn voor de buurt als er iets misgaat. Dus zorg voor een veilige woonomgeving en een veilig oud en nieuw voor iedereen en help als je informatie hebt.

Tips om veilig vuurwerk af te steken

Hieronder vindt u tips om veilig vuurwerk af te steken:

  • Lees voor het afsteken altijd goed de gebruiksaanwijzing.
  • Steek vuurwerk dat niet is afgegaan nooit opnieuw aan.
  • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont.
  • Draag geen licht ontvlambare kleding, zoals nylon. Ook is het advies om een jas te dragen zonder capuchon, omdat hierin per ongeluk vuurwerk kan terechtkomen.

Elk jaar vallen er veel gewonden door vuurwerk. Regels voor het bezit, afsteken, vervoer en kwaliteit van vuurwerk moeten vuurwerkletsel voorkomen. 

Verbod op bepaalde vuurwerkartikelen

Ook na de afgelopen 2 jaarwisselingen blijven bepaalde soorten vuurwerk verboden.

Bekijk welke vuurwerkproducten u (sinds 2020) niet meer in uw bezit mag hebben en ook niet mag afsteken.

Carbidschieten

Carbidschieten is in Zaanstad structureel (voor onbepaalde tijd) verboden

De regels voor vuurwerk staan in verschillende regelingen. De belangrijkste zijn:

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan regels die voor iedereen in de gemeente gelden en die ervoor moeten zorgen dat de gemeente netjes en leefbaar blijft. Het is een soort huishoudelijk reglement. In de APV staan bijvoorbeeld regels voor het houden van evenementen, vergunningen voor horecabedrijven, parkeerovertredingen, regels voor honden, tegen overlast op straat en regels voor de veiligheid in openbaar water.

Vuurwerk overlast

Denkt u dat de situatie gevaar oplevert, bel dan 112.
Is dat niet zo, meld het dan bij de gemeente Zaanstad.
Melden kan via een melding maken of door te bellen (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur 14 075) In de avond of in het weekend de politie via 0900-8844. of Vuurwerkoverlast online melden bij de gemeente Zaanstad of via Meld Misdaad Anoniem (tel. 0800-7000). Meer informatie over vuurwerk vindt u op rijksoverheid.nl/vuurwerk.

  • Vuurwerk kopen
    Jongeren kunnen vanaf 16 jaar  oudejaarsvuurwerk kopen. Kinderen vanaf 12 jaar mogen categorie F1 fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes, fontijntjes en knalerwten kopen en afsteken. Per huishouden is maximaal 25 kg vuurwerk toegestaan.
  • Vuurwerk verkopen
    Oudejaarsvuurwerk verkopen mag normaalgesproken op 3 verkoopdagen.
  • Vuurwerk uit het buitenland
    Vuurwerk in het buitenland kopen mag alleen als dat voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Per auto mag u maximaal 25 kilo vervoeren. Daarnaast moet u ook rekening houden met de eisen die gelden in het land waar u vuurwerk inkoopt. Een Belgische verkoper registreert bijvoorbeeld alle kopers van bepaalde categorieën vuurwerk. Hiervoor heeft hij uw paspoort of identiteitsbewijs nodig.
  • Vuurwerk online kopen
    U mag geen vuurwerk kopen en thuis laten bezorgen. U mag vuurwerk alleen kopen en/of ophalen bij een legaal verkooppunt. Een legaal verkooppunt voldoet aan veiligheidseisen en wordt daarop gecontroleerd. De politie werkt samen met de Inspectie voor Leefbaarheid en Transport om postpakketten met vuurwerk tegen te houden. Niet alleen de verkoop van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Postpakketbedrijven hebben een verantwoordelijkheid en onderscheppen pakketten met vuurwerk.
Vuurwerkverkooppunt
  • Illegaal vuurwerk
    Om ongelukken bij afstekers en omstanders zo veel mogelijk te voorkomen, wordt regelmatig bekeken welk vuurwerk geschikt is voor consumenten. Het is verboden om illegaal consumentenvuurwerk te kopen, af te steken en in bezit te hebben. Meld illegaal vuurwerk of overlast van vuurwerk bij de politie.

Importeur vuurwerk verantwoordelijk kwaliteit en veiligheid

Een importeur van vuurwerk is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van het vuurwerk dat hij op de markt brengt. Ook heeft een importeur of handelaar een meldingsplicht bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voor het  invoeren van vuurwerk in Nederland.

Verplicht gratis veiligheidsbril en aansteeklont meegeven

Vuurwerkverkopers zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven. Zij moeten ook uitleg geven over hoe u het vuurwerk veilig afsteekt.

Vuurwerkbril en afstand, ook bij F1 vuurwerk

Draag een bril bij het afsteken van F1 vuurwerk en houd voldoende afstand van mens en dier.

Verboden vuurwerk (sinds 2020)

Consumenten mogen sinds 1 december 2020 een aantal vuurwerkproducten niet meer afsteken. Dit verbod geldt voor vuurwerk uit de categorie F3, knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots). Vuurwerkverkopers mogen deze producten niet meer op voorraad hebben. 

Verboden vuurwerkproducten

Sinds 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten niet meer in het bezit zijn van sommige vuurwerkproducten. U mag deze producten ook niet meer afsteken: 

  • vuurwerk uit de categorie F3. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking;
  • knalvuurwerk (zoals rotjes);
  • knalstrengen (zoals Chinese matten);
  • losse enkelshotsbuizen (single shots);
  • losse vuurpijlen.

Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden.

Informatie over waarom de overheid deze verboden heeft ingesteld, staat in de Kamerbrief over maatregelen veilige jaarwisseling.

Deze verboden zijn blijvend.

Handhaving bij vuurwerkverkopers

Inspectiediensten voeren controles uit bij vuurwerkverkopers. Zij controleren of verkopers voldoen aan de regelgeving. De inspecties kijken bijvoorbeeld naar de brandveiligheid in de winkel. En of de vuurwerkproducten aan alle eisen voor legaal vuurwerk voldoen.

Vuurwerk voor professionals

Vuurwerkprofessionals mogen ook vuurwerk uit categorie F3 en F4 afsteken.

Vuurwerkprofessionals moeten:

  • een afgeronde opleiding tot vuurwerkdeskundige hebben;
  • voldoen aan de eisen voor het verkrijgen van een toepassingsvergunning;
  • toestemming hebben om vuurwerk af te steken (via melding of vergunning).

Pyrotechnische producten, zoals seinmiddelen voor boten, zijn geen vuurwerkproducten. Deze producten zijn illegaal om af te steken als vuurwerk.

Pagina delen