In 2022 waren er in Nederland 23.769 woninginbraken. Zeker tijdens de feestdagen is het opletten geblazen. Hoe zorg je ervoor dat je huis veilig blijft terwijl je op familiebezoek bent?
Een fijne tijd om er even tussenuit te gaan.
Maar let op: ook inbrekers kijken uit naar deze periode. Als veel mensen van huis zijn, slaan zij hun slag. Vooral als er er onstuimig weer wordt voorspeld. Inbraakgeluiden kunnen hierdoor overstemd worden. Wees hierop bedachtzaam. Woninginbraak is een aangrijpende gebeurtenis voor de slachtoffers. Daarom doet de politie er alles aan om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. Samen met onder meer gemeenten buurtpreventie en woningcorporaties. En natuurlijk met u!
Uzelf kunt inbrekers namelijk de pas afsnijden:
Tip 1: Laat een lampje branden
“Een inbreker wil het liefst een huis waar niemand is”, vertelt Susanne Schat, adviseur woninginbraken bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. “Lichten laten branden; je hebt het verhaal vast al vaker gehoord. Maar toch zie je nog zó vaak donkere huizen rond de kerstdagen.”
“Zet alle lampen en je televisie aan”. “En laat de kerstverlichting gewoon branden. Werken met een tijdschakelaars is ook een slim idee. Eén lampje aan laten heeft echt geen zin. En denk ook aan licht bij de deur. Inbrekers houden er niet van om in het volle licht aan je slot te morrelen.”
Doe alsof u thuis bent. Ruim het huis niet extra op maar laat bijvoorbeeld bekers en borden op het aanrecht en de eettafel achter. Zorg dat iemand de post opruimt en dat er een auto (indien mogelijk) voor de deur staat.
“Met Kerst verdubbelt het aantal inbraken ten opzichte van de rest van het jaar”, weet Schat te vertellen. “Maar met Oud en Nieuw verdrievoudigt het zelfs. Er is heel veel herrie, mensen horen het niet als er ergens een raam wordt opengebroken. En op straat weet je minder goed wie bij wie hoort. Een vreemdeling wordt minder snel herkend. Wees daar dus alert op.”
Tip 3: Vraag hulp als je op vakantie gaat
Voor wie langduriger weg is met de feestdagen, zijn er andere tips. “Vraag je buren bijvoorbeeld of ze hun auto op je oprit willen zetten”, adviseert Schat. “En of ze regelmatig je gordijnen open en dicht kunnen trekken.”
Leg waardevolle spullen of autosleutels uit het zicht van voorbijgangers. Plak geen briefje op de deur dat u er even niet bent. Hang geen adreslabel aan uw sleutel. Verstop geen sleutel buiten uw huis. Deurmatten en bloempotten zijn geen geheime plaatsen.
Tip 4: Zorg voor goede sloten
“Een digitale deurbel of camera kan ontzettend handig zijn”, zegt Schat. “Maar je moet dat wel altijd zien als een aanvulling. De basis blijft je hang- en sluitwerk. Zorg dat scharnieren, sloten en cilinders in orde zijn, voorzien van een keurmerk.”
Maak het de inbreker moeilijk. Goed hang- en sluitwerk is belangrijk. Zorg dat u altijd alles goed afsluit. Ook als u maar even weg bent. Draai de sleutel minimaal één keer om en haal de sleutel uit het slot. Laat geen opstapjes zoals kliko’s en ladders buiten staan. Plaats buitenlampen, bijvoorbeeld met een bewegingssensor: inbrekers werken niet graag op een verlichte plek.
Tip 5: Noteer details en bel de politie!
Samen zien en horen we meer. Natuurlijk let de politie op vreemde en verdachte situaties in uw wijk. Zoals u dat natuurlijk ook doet. Hoort of ziet u iets ongewoons? Een vreemde auto, een persoon op de uitkijk of een andere situatie die u niet vertrouwt? Noteer details zoals uiterlijk, kleding, kenteken, merk en kleur, en bel direct de politie. Bij spoed of heterdaad belt u 112 en anders 0900-8844. Zo maken we samen een vuist tegen woninginbraak.
Is er toch bij u ingebroken of een poging gedaan? Doe altijd aangifte. De politie kan dan een onderzoek instellen en gerichter surveilleren. Met uw aangifte kan een aangehouden verdachte mogelijk vervolgd worden. U kunt aangifte doen via www.politie.nl/aangifte, of door een afspraak te maken via 0900 – 8844.Nadere informatie met betrekking tot woninginbraken kunt u vinden op www.politie.nl
Preventieteam woninginbraken Westerkoog