De zomerperiode is een fijne tijd waarin veel mensen op vakantie zijn of een dagje uit. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn.
Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan.
10 Tips tegen inbraak voor de vakantie
- Zeg niet dat je niet thuis bent:
Zet niet op je voicemail dat je niet thuis bent. Dat geldt ook voor social media. Inbrekers zitten ook op Facebook en Instagram.
- Zorg dat je huis er bewoond uitziet:
Zorg dat je huis een bewoonde indruk geeft. Laat dus wat kopjes op het aanrecht staan en leg een krant op tafel. Daarnaast kun je een tijdschakelaar op je lampen instellen zodat het lijkt alsof er mensen thuis zijn. - Laat geen post liggen:
Laat iemand de post weghalen zodat er geen stapels achter de deur vormen. Deze stapels zie je goed liggen, vooral door een voordeur met glas. - Sluit goed af:
Zorg dat alle ramen en deuren goed zijn afgesloten. Goede sloten zijn hierbij natuurlijk van belang. - Zorg dat je huis goed zichtbaar is:
Hoe beter je huis zichtbaar is vanaf de weg, hoe kleiner de kans op inbraak. Knip de heg dus even bij en houd de gordijnen open. - Vraag de buren om op je oprit te parkeren:
Heb je een oprit? Laat de buren af en toe hun auto daar parkeren zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. - Vraag de buurt om hulp:
Vertel de buren dat je niet thuis bent zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden. - Berg kostbare spullen op:
Zorg dat ze uit het zicht zijn. Laat dus je tablet niet op tafel liggen. - Stel je buitenlamp in op beweging:
Buitenverlichting met een sensor schrikt inbrekers af. - Maak een Whatsappgroep met de buren:
Door elkaar op de hoogte te houden en dat met een bord in de wijk zichtbaar te maken, schrik je inbrekers af..
“Een goed beveiligde en afgesloten woning én het oplettende gedrag van uzelf en uw buren, zorgt voor maximaal 90 procent minder kans op een inbraak.”
Zo beveilig je jouw huis goed
- Breng een speciaal slot aan voor de inbraakgevoelige schuifpui.
- Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels.
- Beveilig ook de bovenverdieping van de woning, vooral als deze makkelijk te bereiken is door bijvoorbeeld een uitbouw of erker.
- Zorg voor voldoende buitenverlichting.
- Geef je woning een bewoonde indruk als je er niet bent.
- Gebruik bijvoorbeeld een tijdschakelaar, ook voor de 1e etage. Laat deze op verschillende tijden aan en uit gaan.
- Breng een speciaal slot aan voor de inbraakgevoelige schuifpui.
- Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels.
- Beveilig ook de bovenverdieping van de woning, vooral als deze makkelijk te bereiken is door bijvoorbeeld een uitbouw of erker.
- Zorg voor voldoende buitenverlichting.
- Geef je woning een bewoonde indruk als je er niet bent. Gebruik bijvoorbeeld een tijdschakelaar, ook voor de 1e etage. Laat deze op verschillende tijden aan en uit gaan.
Wat kun je nog meer doen?
- Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van gaatjes boren (zie inbraakmethodes).
- Sluit altijd alle deuren en ramen. Vergeet vooral niet wc-raampjes of ramen en deuren van een garage.
- Verstop geen sleutels buiten de deur. Deurmat en bloempot zijn geen geheime plaatsen.
- Hang geen adreslabel aan je sleutel(bos). Wanneer je de sleutelbos verliest of als deze gestolen wordt, maak je het een inbreker wel erg makkelijk.Zorg dat je geen grote hoeveelheden geld in huis heeft.
- Plaats waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht van voorbijgangers. Als je een schuifpui hebt: plaats een balkje aan de binnenkant op de rails tussen de deurpost en de schuifpui, dan kan de schuifpui niet worden geopend.Sommige inbrekers bekijken rouwadvertenties om zo op slinkse wijze te achterhalen of bewoners afwezig zijn. Zorg dat een vertrouwd iemand op je woning past op het moment van de afscheidsdienst.
- Zet ladders en kliko’s weg, zodat hierop klimmen onmogelijk is.
- Zet niet op Facebook of Twitter dat je met vakantie gaat.
Tot slot nog een tip voor onderweg:
Slingerende caravan of aanhangwagen door verkeerde belading.
Benieuwd hoeveel inbraken er recent bij je in de buurt zijn gepleegd? Bekijk het op de Mijn-Buurtpagina van de politie.