Ouderen makkelijke prooi voor oplichters

Ouderen vaak kwetsbaar en goed van vertrouwen

Oplichters die mensen duizenden euro’s aftroggelen: het gebeurt steeds vaker in ons land. Vorig jaar was de financiële schade door WhatsAppfraude zelfs vier keer zo groot als het jaar daarvoor. In totaal ging het om ruim een miljoen euro, meldt de Fraudehelpdesk. Zo herkent u WhatsAppfraude.

In haast alle gevallen van oplichting via WhatsApp krijgt het slachtoffer een appje van een onbekend nummer. De oplichter doet zich voor als een bekende van het slachtoffer, bijvoorbeeld een vriend of familielid, en zegt daarbij een nieuw nummer te hebben. De profielfoto op WhatsApp klopt: dat is die van uw vriend of familielid.

Soms maakt de fraudeur eerst een praatje via WhatsApp om uw vertrouwen te winnen. Hij vraagt bijvoorbeeld wat u die dag heeft gedaan of hoe uw vakantie was. Een oplichter baseert zich op informatie die openbaar over het slachtoffer te vinden is, bijvoorbeeld via social media.

Het slachtoffer wordt vervolgens verzocht om geld voor te schieten, want ‘internetbankieren lukt even niet’. Door middel van een betaalverzoek wordt om een hoog bedrag gevraagd, vaak boven de 1.000 euro. Soms volgen meerdere betaalverzoeken.

Als het slachtoffer hier over wil bellen, kan dat vaak niet. Er is haast bij en bovendien lukt communiceren niet. De telefoon van de frauder werkt zogenaamd tijdelijk even niet mee.

Oplichting

Zaandamse (98) slachtoffer van bankfraude

Zaandam Mevrouw Muller-Breukels (98) dacht nog als ze in de krant las over oplichting: dat gaat mij nooit gebeuren. Toch is ze zelf slachtoffer geworden van bankhelpdeskfraude. „Het klonk zo oprecht.”

Waarschuw je ouders, opa en oma, de buren en anderen die kans lopen slachtoffer te worden van oplichting: de bank doet dit nooit!!

Zie ook: “Ouder echtpaar opgelicht via WhatsApp: ‘Spaargeld voor begrafenis weg

Signalen waar u op kunt letten:

  1. Een ‘bekende’ stuurt een appje vanaf een onbekend nummer
  2. De profielfoto klopt
  3. Er is haast bij
  4. Bellen of op een andere manier communiceren dan via WhatsApp lukt niet
  5. De bekende stuurt betaalverzoeken met hoge bedragen

Tips om oplichting via WhatsApp te voorkomen:

  1. Bel eerst het originele telefoonnummer van de bekende uit uw adreslijst op.
  2. Stel de ‘bekende’ een vraag waarop een oplichter geen antwoord weet.
  3. Kunt u de persoon niet direct telefonisch spreken: maak dan geen geld over.

Zo ziet WhatsApp-fraude eruit:

Het WhatsApp-gesprek in de video is gebaseerd op gesprekken van slachtoffers.

Snel geld verdienen met beleggen? Wees gewaarschuwd

13 miljoen schade

Beleggings-oplichters gebruiken met succes allerlei argumenten en handige trucs om mensen te overtuigen op hun aanbieding in te gaan. De gedupeerden zijn vaak veel geld kwijt. Beleggingsfraude is al twee jaar verantwoordelijk voor de grootste schadepost van alle meldingen bij de Fraudehelpdesk.

In 2020 werd voor meer dan 13 miljoen euro aan beleggingsfraude gemeld, in 2018 was dit nog geen 6 miljoen euro. Het ging daarbij zowel om mensen die op een advertentie ingingen als om gedupeerden die per e-mail of telefoon werden benaderd.

In alle gevallen van beleggingsfraude worden prachtige rendementen beloofd, maar uiteindelijk wordt niets of weinig uitgekeerd

BN’ers waarschuwen tegen nepadvertenties van dubieuze beleggingsaanbieders
Pagina delen