Een bankmedewerker belt u?

Bankmederwerkers bellen nooit. Trap er niet in. Dat heet spoofing, ofwel bank-aan-huis-oplichting

Een oplichter belt u en doet zich voor als iemand van uw bank. Het telefoonnummer waarmee de oplichter u belt, kan het echte nummer van uw bank zijn, maar is het niet. Dit wordt spoofing genoemd.

Bij spoofing wordt er een trucje gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. Spoofing betekent letterlijk ‘nabootsen’.

Hoe gaan oplichters te werk?

De oplichter kan zich telefonisch voordoen als iemand van uw bank

.Het telefoonnummer manipuleert hij, waardoor ook daadwerkelijk het telefoonnummer van de bank op uw telefoon verschijnt. De oplichter zegt dat er wat mis is met uw betaalrekening of bankaccount en vraagt u om geld over te maken naar een zogenaamde kluisrekening of veilige rekening. Ook kan de oplichter vragen om privé- of inloggegevens.

Oplichter aan voordeur doet zich voor als iemand van de bank

Er komt een nep-bankmedewerker bij u aan huis om zogenaamd samen met u uw bankrekening te beveiligen of om uw betaalpas of inlogapparaatje en uw pincode op te halen. Uw bank vraagt nooit om uw pincode, betaalpas of inlogapparaat en zal deze nooit bij u ophalen! Meer weten…

Een bank zal nooit vragen om een meekijkprogramma te installeren op de computer of om de betaalpas en pincode. In andere gevallen, zoals bijvoorbeeld datingfraude, is het ’Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het vaak ook zo.’

Wat kunt u zelf doen?

  • Let op: Banken vragen nooit om geld over te maken naar een andere rekening.
  • Let op: Banken vragen nooit om persoonlijke gegevens.
  • Daarom: Verbreek de verbinding als je het niet vertrouwt.
  • Geef nooit uw betaalpas. Bel direct 112 als er iemand aan de deur om uw betaalpas vraagt.
  • Zoek zelf het telefoonnummer op van de instantie of bank en doe navraag.

Slachtoffer

Bent u onverhoopt slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte of melding bij de politie.

Veel mensen schamen zich nadat zij slachtoffer zijn geworden van oplichting, dat hoeft absoluut niet. Deze criminelen gaan heel geraffineerd te werk. Ze maken misbruik van het vertrouwen dat u heeft in een familielid of bekende. Iedereen kan slachtoffer worden.

Meer informatie en tips

Bekijk ook

Pagina delen