Gewapende overval

Artikel geschreven door Wijkagent Mark

Je bent een puber van 14, 15 of 16 jaar. Je hebt een vader, moeder, oma, opa, broertje, zusje, neefjes, nichtjes, vrienden, vriendinnen, klasgenootjes, mentor. Je zit misschien op een sportclub, voetbal of zo? Ook daar heb je maatjes in je team. Je zit op school, veel mensen kennen je daar ook. Je hebt misschien nog niet eens een strafblad.

Eigenlijk gaat er gewoon heel veel goed. Je hebt je hele leven nog voor je.

Maar wat doe je dan?

Wat ?

Je pleegt een gewapende overval of een straatroof ?

Niet alleen alle bovenstaande mensen doe je hier erg veel pijn en verdriet mee, maar ook degene die je overvalt. Ook die persoon heeft een kring van mensen om zich heen die van hem of haar houden, liefhebben. Die beschadig je ook heel erg. Die kunnen misschien na een overval niet meer slapen of werken door angst, door jou veroorzaakt.

Een overval of straatroof is een serieus ernstig misdrijf. Politie en justitie hebben hun pijlen op je gericht en gaan er alles aan doen je op te pakken en te veroordelen. Besef dat goed. Vanaf nu is je leven compleet overhoop.

En wat zou de buit kunnen zijn? 150 euro? 200 euro?

En waarom moet je perse met zo’n – veel te duur – ” merk ” schoudertasje rondlopen?

Veel van jouw leeftijdsgenootjes werken gewoon in de supermarkt of bezorgen pizza’s in weer en wind en verdienen dat geld bij elkaar met eerlijk werken. Dat zijn de echte helden. En dat doe je al die mensen aan voor 150 euro?

En wat heb je jezelf aangedaan?

Je maakt in een klap alles kapot. Dacht je nou echt dat je ermee weg kwam?

De kans dat je aangehouden wordt op heterdaad is groot, de kans dat we na onderzoek je buiten heterdaad ‘s ochtends vroeg uit je warme bedje komen trekken is ook heel groot.

Overal laat je sporen achter. Je staat vast op camerabeelden, je laat DNA of vingerafdrukken achter, je wordt herkend, je vriendjes gaan kletsen. Er zijn zoveel manieren waarop de politie / recherche achter je identiteit kan komen.

Of wat dacht je van de wijkagent?

Ook ik heb de afgelopen jaren werk gemaakt van die pannenkoeken die in mijn wijk een overval of straatroof dachten te plegen. Veel van hen zitten nog steeds achter een dikke deur of in een gesloten jeugdinstelling.

Reken maar dat er keihard werk van gemaakt wordt je op te pakken. Jeugdagenten / wijkagenten kennen heel veel mensen en herkennen overvallers en straatrovers. Serieus, een gewapende overval of straatroof plegen? Heb je dan echt een klap van een molen gehad?

Doe ff normaal zou ik zeggen. Doe het een ander en jezelf niet aan.

Zijn je ouders gescheiden?

Heel vervelend, dat begrijp ik. Maar ondersteun je vader en / of moeder. Maak ze trots door ze thuis te helpen. Laat je kleine broertjes of zusjes zien dat jij het goede doet. Maak je school af, haal je diploma. Maak iets moois van je leven.

Dan ben je pas echt stoer. Je hebt een keus! Verpest het niet.

Ik moest dit even kwijt in deze tijd waarin ook de afgelopen periode meerdere tieners hun leven en dat van een ander compleet overhoop hebben gegooid door zo’n belachelijk stomme actie. Ik ben bij deze tieners thuis geweest en heb ze gezien in hun eigen omgeving. Ik heb hun ouders zien worstelen met het gedrag van hun kind. Ik heb de vraagtekens gezien in de ogen van hun kleine broertjes, zusjes, neefjes of nichtjes.

Gewapende overval
Ook te lezen op Facebook

Als ik met dit bericht er ook maar een (1) op andere gedachten kan brengen dan is dat mooi.

Pagina delen