Inbreken? Niet bij mij!

Een woninginbraak is een ingrijpende gebeurtenis. Gelukkig kunt u zelf voor 90% voorkomen dat u slachtoffer wordt! Geen dure ingrepen , maar gewoon, logisch nadenken en alerter zijn op:

  • Sluit ramen en deuren altijd af als u weggaat. Al is het maar voor even en zelfs als u bijvoorbeeld boven gaat stofzuigen.
  • Heeft u geen zicht op de deur, doe de deur dan gewoon op slot.
  • Breng verlichting aan bij de buitendeuren. Inbrekers houden niet van licht. Een lamp met bewegingsmelder kost maar een paar tientjes en ze zijn er zelfs op zonne-energie als u geen elektriciteitspunt buiten heeft. Vraag bij de bouwmarkt naar de mogelijkheden .
  • Houd het groen rond de woning laag.
  • Berg klimmateriaal (container, ladder) op of leg het goed vast. Laat geen iPad, dure telefoons, laptops of andere (luxe)goederen in het zicht liggen.
  • Daag de inbreker niet uit.
Kijk eens kritisch naar uw hang-en sluitwerk. Goed hang- en sluitwerk werkt vertragend en stelt de inbreker dusdanig op de proef dat hij het waarschijnlijk niet eens probeert. U kunt ook een preventiecheck aanvragen bij een onafhankelijke deskundige.

Wat is verdacht gedrag ?

U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? U voelt dat het niet klopt. Wat doet u?

Hoe herkent u een inbreker ?

Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het kunnen ook jongens en meisjes uit uw eigen buurt zijn die inbreken. U kunt het beste letten op het gedrag van personen die in uw buurt lopen.

U weet zelf wat normaal is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen. Welke routes normaal gesproken gereden en gefietst worden. Plekken waar het logisch is om stil te staan of waar je juist doorloopt.

Veiligheidsbeslag vervangen

Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Bel dan meteen de politie op 112. wat is verdacht gedrag?

Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken.

Zij selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt.

Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bij huizen naar binnen, bellen ze aan, voelen ze aan deuren of ramen, lopen ze om huizen heen en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen. Wist u dat het in sommige gevallen zelfs strafbaar is om voorbereidende handelingen uit te voeren

Een schat vol tips om je huis te beschermen (en jezelf)


Houd je buren te vriend

Je kent de gezegde vast: beter een goede buur, dan een verre vriend. En dat is echt zo! Sociale controle in een wijk is ontzettend belangrijk. Want de beste beveiliging tegen inbraak zijn (andere) mensen. Heb je al een wijk-app met buren? Doen! Zo kan je elkaar waarschuwen – als je iets verdachts ziet.


Laat je huis bewoonbaar achter

Zet een koffiekopje op tafel bijvoorbeeld. Of zorg dat je lichten aangaan als het donker wordt, met een tijdschakelaar. Goud zo’n schakelaar. Want als lampen de hele dag aanstaan, is dat natuurlijk slecht voor je portemonnee én het milieu. Vraag desnoods aan je buren of zij ’s avonds de gordijnen dichtdoen en het koffiekopje verplaatsen. Zo lijkt het net alsof je thuis bent.


Volg je gevoel

Heb je het gevoel dat er iets niet klopt? Een onbekende die rondhangt bijvoorbeeld. Bel dan de politie. Beter één keer te veel, dan te weinig. Politiemedewerkers zijn getraind voor dit soort situaties en verwachten zulke telefoontjes. Veel mensen zeggen na een inbraak dat ze al iets vermoedden. Niet twijfelen dus: pak die mobiel!


Let op tekens of ongebruikelijke voorwerpen op of rond je huis

Inbrekers gebruiken vaak markeringen om te kijken of je onlangs nog thuis bent geweest. Een kruisje op de bel of een doosje tegen de voordeur bijvoorbeeld. Wees daar alert op. Ook goed om te doen: spreek voorbijgangers aan die je niet kent. Een simpele ‘hallo’ is al genoeg. Zo laat je zien dat je die persoon hebt gezien.


Maak het inbrekers niet te makkelijk

Laat bijvoorbeeld geen ramen en deuren open. Zet je fiets op slot, ook in de tuin of garage. Zorg voor voldoende verlichting in en om het huis. En laat vooral geen briefjes achter voor de pakketbezorger, dat is vragen om problemen. Tot slot: ook inbrekers kennen de ‘geheime plekken’ voor (reserve)sleutels. Onder die deurmat bijvoorbeeld. Geef je sleutel aan iemand die je kent, veel beter.


Wacht even met social media

Het is misschien verleidelijk om je vakantiekiekjes direct op social media te plaatsen. Maar doe dat ná je vakantie, niet tijdens. Ook inbrekers kijken online mee

.
Houd sleutels op veilige afstand

Veel mensen doen bij thuiskomst hun deur op slot en laten de sleutel in het slot. Je bent thuis, de deur zit dicht. Wat kan er gebeuren? Nou veel! Inbrekers zijn slim. Zo kunnen ze gaatjes boren in de deur of een raampje inslaan, om bij de sleutels te komen. Maak het ze moeilijk en berg sleutels op. Uit het zicht.

Wat kunt u zelf doen?

Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt. Durft u dit niet, bel dan 112.

U geeft door wat en wie u ziet en de politie kan dan dankzij uw melding misschien een inbraak voorkomen. In sommige gevallen is het zelfs strafbaar om voorbereidende handelingen uit te voeren. Twijfel dus niet maar bel de politie. wat wil de politie weten?De politie gaat op zoek naar de persoon(en) die u heeft gezien.

Daarom is het belangrijk om op het uiterlijk te letten. Schrijf op wat u zag:

  • Lengte (groter of kleiner dan uzelf)
  • Postuur (dik of dun)
  • Leeftijd (schatting)
  • Haarkleur
  • Kapsel
  • Kleding (kleur en soort)
  • Tas of rugzak (kleur en soort)
  • Opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken
  • Welk vervoersmiddel? (merk, model, kleur en kenteken).

Ook als u twijfelt, Belt u de politie op 112, want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen.

Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren iets opvallends hebben gezien. En dat ze de politie niet belden, omdat ze dachten dat het toch niets was. U hoeft niet bang te zijn dat de politie er direct met sirene en zwaailicht aan komt. Degene die de 112-melding aanneemt vraagt u eerst wat er aan de hand is. Hij of zij zal dan een inschatting maken of de situatie aanleiding geeft om agenten te sturen.

Bron: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/veilig-wonen/Politie-Wat-is-verdacht-gedrag.pdf

Pagina delen