De dagen worden snel korter.

Nu het binnenkort ’s avonds weer eerder donker wordt, slaan inbrekers graag hun slag. Wees daarom extra alert als u thuis weggaat, en pas op voor nepagenten.

Veel Nederlanders hebben het afgelopen jaar onbewust hun huis bewaakt doordat ze veel thuis waren. Als we op pad gaan, valt die “beveiliging” plotseling weg. Ga je een dagje weg of op vakantie, wees dan extra alert en goed je deur goed op slot, je ramen dicht, een lichtje aan, en doe alsof je thuis bent, ongeacht of je een paar uur of een paar weken weggaat. Laat koffiekopjes staan, zorg voor de bewoonde indruk door automatische verlichting

Laat een lichtje aan, doe ramen dicht en draai deuren op slot

Al ga je maar even weg, het is van belang dat je je huis goed afsluit en tevens een bewoonde indruk achter laat. Een huis dat een onbewoonde indruk maakt nodigt immers sneller uit om in te breken. Laat daarom altijd een lichtje aan, doe ramen dicht en draai deuren op slot.

Benieuwd naar het inbraakrisico in jouw wijk?
Vul de cijfers van je postcode in en bekijk het risico op inbraak in jouw woonwijk.
https://www.interpolis.nl/wonen/inbraakbarometer

Laat een lichtje aan, doe ramen dicht en draai deuren op slot

Doe ook het tuinhek en de schuur op slot

Door toedoen van Corona werken veel mensen thuis en mogelijk is dat een verklaring voor het feit dat we recentelijk een forse stijging zien in de inbraken in schuurtjes, tuinhuisjes en garages. Daarom is het belangrijk dat je ook jouw tuinhek en schuur of garage goed op slot doet. Inbrekers houden niet van licht, dus we adviseren je goede buitenverlichting te monteren, bijvoorbeeld met een bewegingssensor. Ook is het verstandig de struiken rondom jouw huis kort te snoeien zodat jouw huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

Doe ook het tuinhek en de schuur op slot
Laat ook geen kiep raam open, zie deze video hoe een inbreker te werk gaat..

Slechts 5% houdt rekening met woninginbraak

Woninginbrekers zijn niet zo selectief als mensen soms denken. In ieder huis is er wel wat te halen en ze kijken er vooral naar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. 90 procent van de inbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker die zijn slag slaat als de kans zich voordoet. Het type huis en moment van de dag doen er voor deze criminelen niet toe.

Met een paar simpele maatregelen kunt u de kans op een inbraak al aanzienlijk verkleinen.

  • sluit de woning bij vertrek zorgvuldig af. Alleen de deur achter u dichttrekken is niet voldoende. De deuren én ramen moeten echt met een sleutel op slot gedraaid worden.
  • zorg dat de woning na vertrek een bewoonde indruk maakt. Laat bijvoorbeeld wat glazen op tafel staan.
  • maak van uw raam geen etalage. Leg uw tablet of smartphones niet in de vensterbank of vol in het zicht op de eettafel.
  • laat in en om het huis lampen branden. Laat bijvoorbeeld ook op de bovenverdieping een lamp aan.
  • kies voor slimme technische oplossingen. Zo zijn er producten te koop die ervoor zorgen dat het lijkt alsof de televisie aanstaat. Maar denk ook aan een deurbel die tegelijkertijd opnames maakt die u op een mobiele telefoon kunt bekijken. Sommige inbrekers bellen namelijk eerst aan om te kijken of er iemand opendoet. Via uw telefoon krijgt u door dat er iemand aanbelt en kunt u antwoorden dat u boven bent en even niet naar de deur kunt komen.
  • informeer de directe buren of bevriende straatbewoners wanneer u niet thuis bent. Zij kunnen bij verdachte situaties, zoals lawaai in huis of verdachte personen bij de deur, de politie inschakelen.
  • Doe ook het tuinhek en de schuur op slot.
  • Gebruik door het PKVW goedgekeurd hang- en sluitwerk

Inbraak methodes
Pagina delen