ZAANDAM – Op 10 oktober begonnen de trainingen voor ‘Alert in de wijk’ in Buurthuis Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 36 in Zaandam. Alert in de wijk was een initiatief van de gemeente Zaanstad, politie en het buurtpreventieteam Zaanstad. Buurtbewoners kunnen een inbraak of andere criminaliteit voor elkaar voorkomen. Door alert te zijn op verdachte situaties, hier slim op te reageren en informatie uit te wisselen of te melden. Voormalig rechercheur, persoonsbeveiliger en trainer Valentijn Rippens lichtte dit in de training ‘Alert in de wijk’ in Zaanstad ruimhartig toe. Daarbij ondersteund door beleidsmedewerkers sector veiligheid van de gemeente Zaanstad. Tips en trucs ‘Verdachte situaties zijn onder andere momenten die het normale ritme in de wijk doorbreken. ‘De gemeente’ die ineens op donderdag in plaats van maandag de wijk veegt, een glazenwasser die anders nooit in de straat te bekennen is.’ Of: ‘als je het gedrag van iemand niet vertrouwt, spreek de persoon in kwestie dan aan. Benoem dan wat je echt waarneemt, spreek geen vermoedens uit en benader de persoon niet te direct: ‘U staat hier al even, ik ken de buurt goed, kan ik iets voor u doen?’ ‘Prikkelen’ was voor alle deelnemers ook een gewiekste oplossing. ‘Iemand die iets kwaads in de zin heeft wil geen aandacht en is gespannen. Laat hem voelen dat je hem zo kunt opmerken. Door bij avondlicht je kofferbak te openen, er met een zaklamp in te schijnen en er per ongeluk voorbij te lichten. Een persoon met slechte intenties zal ongetwijfeld wegrijden als je even snel in alle geparkeerde auto’s kijkt terwijl je parkeergeld bijgooit. ‘Rode schoenen zoeken’ in een rij waarin je een zakkenroller vermoedt is ook prikkelen. Degene die uit de rij stapt als je dat doet, of geen goed antwoord heeft op je geïnteresseerde vervolgvragen, bevestigt al snel je vermoeden. ‘Aarzel niet met het melden of delen van verdachte situaties. 0+0+0 = 1’ hield Rippens de deelnemers voor. ‘Slechts één voor jou onbenullig detail kan de sleutel naar de oplossing van een groot misdrijf zijn. Ook is het al te vaak voorgekomen dat mensen zeiden ‘ik dacht al, dat klopt niet’, maar niks hebben gedeeld of gemeld’, lichtte hij deze cryptische rekensom toe. Op vrijdag avond 22 november was de laatste praktijktraining.
lees verder…
minder.
Workshop Alert in de wijk
Het doel is om de kwaadwillenden zoals inbrekers, (fiets)dieven en overlast veroorzakers, in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken dan wel er voor te zorgen dat zij zich “gezien” voelen en zich daar niet meer veilig wanen.
Met de Week van de Veiligheid achter de rug, staan de Donkere Dagen weer voor de deur. In deze herfst- en wintermaanden stijgt jaarlijks het aantal woninginbraken. Wat wordt het meest gestolen? En hoe komen inbrekers het vaakst binnen? Check het nu met de Inbraakchecker!